15 Χρόνια | METApolis | Έκθεση Φωτογραφίας | Unique | 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024

Σάββατο, 25 Μάι 2024 από 10:00 - Κυριακή, 02 Ιουν 2024 εώς 23:59

Δεξαμενές Καθαρισμού

Εκδήλωση

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί, την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Unique”, μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης αφιερωμένη στα Δέκα Πέντε (15) χρόνια της (2009 – 2024). Εκατόν τριάντα εννέα (139) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

Unique

Η έννοια της “Μοναδικότητας” στην τέχνη είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία: Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα “Μοναδικότητας” κοινωνία που επικρατεί το “πολιτικά ορθό/politically correct” ίσως δεν είναι γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.

Η αναζήτηση “Μοναδικότητας” σε μια παγκοσμιοποιημένη, μεταμοντέρνα κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του πολιτικά ορθού περιβάλλοντος. Το "πολιτικά ορθό" μια έννοια που επιδιώκει την αποφυγή προσβλητικών ή δυνητικά προσβλητικών εκφράσεων ή συμπεριφορών προς ομάδες ή ατομικά άτομα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση γνώμης ή η αναζήτηση αλήθειας μπορεί να ανασταλεί.

Η φωτογραφική μας προσέγγιση αντί να επικεντρώνεται στην απόλυτη βεβαιότητα, η προσέγγιση μας γίνεται γόνιμη με αποδοχή της αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες και με αλλαγές συνεχείς, η ικανότητα μας προσαρμόζεται στο να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα με ευελιξία και δημιουργικότητα.

Έτσι, “εμείς” αντί να αναζητάμε απόλυτες απαντήσεις, επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσοντας παράλληλα την ευαισθησία και την κριτική σκέψη μας.

Φωτογραφίζοντας συνεχίζουμε την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουμε την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημα της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που έχει επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Εμείς συνεχίζουμε να απαθανατίζουμε 15 χρόνια τώρα…

…θα απαθανατίζουμε την Πόλη - Μητρόπολη και την μετεξέλιξη της, την ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο.

Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχής της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήσεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και αποτελεί αυθύπαρκτη ολότητα.

εμείς…

…θα απαθανατίζουμε το «άστυ» μέσω της φωτογραφίας και θα σκιαγραφούμε οπτικά έναν “Urban” κόσμο, μια ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης. Η αναπαράσταση του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης μέσα από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα, υπάγεται σε μια σύγχρονη ομπρέλα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ και ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας, που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για την φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης και περιλαμβάνουν τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας την φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.

Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίς να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον.

Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis να τα αναδείξουν, να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε… εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ… η Μετάπολις είμαστε εμείς… και εμεις συνεχίζουμε να αναζητάμε.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography, Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design

Παράλληλα για 7 μέρες, από 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens υποδέχεται για ακόμα μία χρονιά την 23η διοργάνωση του Athens Jazz, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην πόλη της Αθήνας

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis

Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis.

Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας.

Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους.

Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς …

Ιδρυτές & Δάσκαλοι του METApolis είναι ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο Κώστας Κουρτίδης και ο Θοδωρής Βερονίκης. ( http://www.metapolis.gr/metapolis/Idrites )

INFO: Είσοδος Ελεύθερη

Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στις 20.00, “Κτίριο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens ”

Διάρκεια : 27/05/2024 – 2/06/2024

Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00-23.00, Παρασκευή, Σάββατο 12:00-23:00

Κυριακή 10:00-23:00

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Jazz

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό και σε υψηλή ανάλυση:

Περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος (6945856877), Κώστας Κουρτίδης (6944557157)

METAPolis | Φωτογραφία – Τέχνη – Πολιτισμός: Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Μετρό Πανεπιστήμιο, Αθήνα 105 61
Τηλ. 210.32.53.550, +30 6945856877 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
url: www.metapolis.gr | Like: @Metapolis Photography Seminars
Follow @metapolis_ph | Instagram: @metapolis_photography | Artsy @metapolis

Event: https://www.facebook.com/events/596814432361463/596814449028128/

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
Ένα ελπιδοφόρο καλωσόρισμα του Καλοκαιριού και μάλιστα με παρεμβατικό τρόπο,
εφόσον οι θεατές μπορούν να βοηθήσουν τις δράσεις των ΓτΚ.
«Όπου υπάρχουν Άνθρωποι…»