Metapolis - Urban

Δευτέρα, 27 Μάι 2019 από 10:00 - Κυριακή, 02 Ιουν 2019 εώς 23:00

Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10), Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, 11854

Περιοδικές Εκθέσεις

“Urban”

Ετήσια Έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας METAPolis 

____10 ΧρόνιαMETApolis ____ 2009 | 2019

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εγκαίνια Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 19.30

Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00 – 23.00, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 23:00

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί τη Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, στις 19:30, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Urban”, μίας έκθεσης- ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της αστικής φωτογραφίας, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του METAPolis.

Η Πόλη - Μητρόπολη και η μετεξέλιξη της, η ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο, αλλά και από όλους εμάς, οπτικοποιείται απενοχοποιημένα, μέσα από νέα μέσα (instagram και λοιπά μέσα δικτύωσης), απελευθερωμένη από την αυστηρότητα των κανόνων του κάδρου, των σχημάτων, των εξειδικευμένων σπουδών και του φωτογραφικού εξοπλισμού. Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχής της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήσεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και να υπάρξει από μόνη της σαν ολότητα.

Η αστική φωτογραφία είναι η νέα ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης, καθώς και της αναπαράστασης του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης μέσα από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα. Αποτελεί μια σύγχρονη ομπρέλα, ανοιχτή στην επαναδιαπραγμάτευση, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για την φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης, περιλαμβάνοντας, τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας την φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.

Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίς να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον. Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτυ και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis να τα αναδείξουν, να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε… εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ… η Μετάπολις είμαστε εμείς…

Παράλληλη Έκθεση – Το Ταξίδι – Αίθουσα “Νέοι Φούρνοι” :

“Το Ταξίδι” 

Παράλληλα στην αίθουσα “Νέοι Φούρνοι” 145 μέλη του METApolis αποκαλύπτουν την μεγάλη τους αγάπη για τα ταξιδιωτική φωτογραφία. Το κάθε ταξίδι είναι μια εμπειρία ζωής, σε σημαδεύει, κρατάει αιχμάλωτο το νου σου εκεί, ώστε να μην το ξεχάσεις ποτέ. 

Το να ταξιδεύεις  έχεις την ευκαιρία, να σκεφτείς σαν παιδί, να αναμειχθείς με το πλήθος, να ρουφήξεις τη γνώση και τις εμπειρίες ενός άλλου πολιτισμού και κουλτούρας, μακριά από τον αρνητισμό της εποχής, μια αξία ανεκτίμητη.

Επιμέλεια Έκθεσεων: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης

Παρουσιάζουν τα έργα τους:

Αργυρώ Βαρδαλά, Evagelos Stavropoulos, Κατερίνα Γεωργαντζίκη, Λεωνίδας Μπίνος, Sonia Giasemi, Άννα Καλοζούμη, Φοίβος Ρωμαντζής, Άννα Πλούμπη, Ορέστης Μαρκόπουλος, Χρυσάνθη Σύνθια Κλεισούρα, Μαριέττα Μαρκουίζου, Αντώνης Κασιμιώτης, Ελένη Δουρδούμα, Βιβή Κωνσταντινίδου, Δημήτρης Γριμάνης, Κέλλυ Μαρκατζίνου, Χριστιάννα Κουζέλη, Αγγελική Μουρτζούχου, Κατερίνα Μπέλλου, Ιωάννα Αθανασοπούλου, Σοφία Μώραλη, Αντώνης Αγγελόπουλος, Ελισάβετ  Παπαρίζου, Κλεονίκη Κομισοπούλου, Κατερίνα Τράκα-Ζαρκάδη, Ιωάννα Τασούλα, Αναστάσιος Νάκος, Ευαγγελία Παπακωστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Σαράντης Καρύδας, Μαριέττα Παπαστεφάνου, Αρμένη Ευδοκία, Τάσος Καϋμενάκης, Άννα Οικονόμου, Νέλη Αντωνιάδου, Διονύσης Μπουγάτσος, Χριστίνα Κίτσου, Κατερίνα Ρομπόκα, Μαριλένα Δεδότση, Νατάσσα Παγάνη, Μαριάννα Διμελή, Μαρία Σωτηριάδου, Arja Heinonen-Riganas, Μελίνα Γόντικα, Διονυσία Αλυσανδράτου, Ιωάννης Αβραμίδης, Θεοδώρα Μπόμπορη, Ίριδα Χαμπαίου, Μαρία Γαργαρώνη, Χρύσα Νομικού, Πηνελόπη Έξαρχου, Τίνα Κυριακού, Νατασία Τσαγκαρινού, Κωνσταντίνος Τσονάτος, Μαίρη Καραμάλη, Παναγιώτης Δεληγιάννης, Γρηγόρης Ιωσηφέλλης, Κωνσταντίνα Ποντίκη, Ειρήνη Κουρομιχελάκη, Ευάγγελος Τέντης, Μάκης Τσουπάκης, Μάγδα Δράκου, Βίκυ Κόνιαρη, Σταθούλα Γεωργακοπούλου, Παναγιώτα Φωτόπουλου, Βασιλική Κραββαρίτη, Ασπασία Βράχα, Μακεδονία Άννα Κουκουμτζή, Μαρλένα Κουράση, Φανή Μπαλάσκα, Γιώργος Κασιάρης, Κική Κατσίγιαννη, Τάνια Ζάρκου, Kostas Katsos, Ρένα Τσιγαρίδα, Λίλα Μάγκου, Ιωακείμ Χιονίδης, Ελένη Δημαράκη, Μιχάλης Μαράκης, Νικόλ Οικονόμου, Ιωάννης Χριστοφορίδης, Χριστιάνα Σταυροπούλου, Κατερίνα Μακρυγιάννη, Χαράλαμπος Μπουρέκας, Γιώργος Κόκκος, Ειρήνη Γουλοπούλου, Δημήτρης Μαντάς, Άρτεμις Μαραγκουδάκη, Μίνα Βλαχανδρέα, Μαρία Μαρκογιαννάκη, Ελένη Τρέσσου, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Βασιλική Πετροπουλου, Φιλιππίδου Ζαννα, Νίκος Δημητρόπουλος, Μιχάλης Λουδάρος, Θωμάς Μαρούλης, Άδωνις Αντωνίου, Μαλαφής Παναγιώτης, Εριφύλη Μέξα, Φωτεινή Καλατζή, Τούλα Παπαδημάτου, Βικτωρία Παπάδη, Ευθυμία Κουμούση, Καλλιόπη Ζούλη, Eva Kavaliotou, Κατερίνα Νιασούδη, Νίκος Νασιάκος, Αθανασία Γιαννακουλοπούλου, Ισαβέλλα Ντάσση, YakinthiNefertiti, Όλγα Λιόγκα, Κυριακή Γεννάρη, Αριστομένης Μαγγανάς, Tζίνα Βερυκίου, Φώτιος Λύτρας, Κατερίνα Καπελλάκη, Βάσω Ζησιμοπούλου, Χριστίνα Σαπουνάκη, Μάχη Τσουπάκη, Χριστίνα Καλιαμπάκου, Κώστας Γκόκας, Βάββα Ιωάννα, Έλενα Πολέντα, Φώτης Πετρακόγιαννης, Πηνελόπη Παππά, Τζωρτζίνα Βάρδα, Αλεξάνδρα Κοντογιαννάκου, Γαλανόπουλος Γιώργος, Σταυρούλα Μαρκατζίνου, Απόστολος Ζάγκος, Γιώργος Ντούρμας, Δημήτρης Γυμνόπουλος, Σοφία Κονδύλη, Ανδρονίκη Μπιζά, Έλενα Πολέντα, Βένια Καλιντζάκη, Μαρίνα Σοροβού, Κίττυ Κουρτίδου, Μάκης Καραλής, Δήμητρα Πετρακάκη, Ελένη Μπούσουλα, Βασίλης Σεβδαλής, Λίλιαν Γλαρού, Απόστολος Μανωλιτζάς.

Παράλληλα για 7 μέρες, από τις 27 Μαΐου έως 2  Ιουνίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων υποδέχεται για ακόμα μία χρονιά το 19ο Athens Technopolis Jazz Festival έναν από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους μουσικούς θεσμούς της πόλης. Σχήματα απ’ όλο τον κόσμο θα μας συστήσουν σε ιδιαίτερες τάσεις της jazz και θα μας οδηγήσουν σε απρόσμενα μουσικά μονοπάτια...

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis

Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας. Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους. Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς …

INFO: Είσοδος Ελεύθερη  

Αίθουσες: Δεξαμενές Καθαρισμού & Νέοι Φούρνοι

Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, στις 19.30

Διάρκεια : 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00 – 23.00, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 23:00

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης

Για περισσότερες πληροφορίες:  Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης

METAPolis | Φωτογραφία – Τέχνη – Πολιτισμός

Στοά Καΐρη 6, Μοναστηράκι, Αθήνα 105 51

210.32.53.550, 6945856877,  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

url: www.metapolis.gr | Like: @Metapolis Photography Seminars | Follow: @ metapolis_ph | Instagram: @metapolis_photography | Artsy @metapolis

Event: https://www.facebook.com/events/1860328324064930/

Για περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό και σε υψηλή ανάλυση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.

Ένα ελπιδοφόρο καλωσόρισμα του Καλοκαιριού και μάλιστα με παρεμβατικό τρόπο, 

εφόσον οι θεατές μπορούν να προσφέρουν Φάρμακα από ένα κουτί αντιβίωση για ενήλικες ή παιδιά, ένα κουτί παυσίπονα… ή να βοηθήσουν τις δράσεις των ΓτΚ. 

«Η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα…»