Βασίλης Λέκκας - Θοδωρής Βουτσικάκης

Τετάρτη, 05 Ιουν 2019 από 21:00 - 23:59

Κεντρική Αυλή, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Κεντρική Αυλή, 11854

Όρθιοι: 12€ / Καθήμενοι: 15€ / Άνεργοι / ΑμΕΑ / Φοιτητές / 65+: 10€

Μουσική

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ

Διαδρομή

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στις 21:00

Μια διαδρομή στη μουσική, δύο φωνές χρωματίζουν ιστορίες βγαλμένες από ένα ρεπερτόριο που πάντοτε ήταν ζητούμενο, πάντοτε φώτιζε τη σχέση του ανθρώπου με τα τραγούδια του και τον πολιτισμό του. Ο Βασίλης Λέκκας και ο Θοδωρής Βουτσικάκης σε μια συνάντηση που αποκαλύπτει τη διαδρομή τους και τη συνεργασία τους με τα σημαντικότερα πρόσωπα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν από το International Foundation for Greece στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης για σχολεία και στο «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Εισιτήρια

Όρθιοι: 12€

Καθήμενοι: 15€

Άνεργοι / ΑμΕΑ / Φοιτητές / 65+: 10€ (θα ζητηθεί επίδειξη των αντίστοιχων πιστοποιητικών-ταυτοτήτων)

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από το viva.gr

Το International Foundation for Greece (IFG) (www.if-gr.org) ιδρύθηκε στο Λονδίνο με

στόχο την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό σε συνεργασία με

διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών.

Βασίλης Λέκκας

Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει... Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συνάντησε και συναντήθηκε με όλο τον κόσμο. Η ελληνική του μουσική δεν χρειάστηκε μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη.

«...Ήσουν μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου...» Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική του ερμηνεία.

«Νεότερο Ζορμπά» τον αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πάντα όρθιος με στόχο την μετάδοση για τον οικουμενικό ρόλο του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που πλάθουν την νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του, και από πολύ νωρίς στο ξεκίνημα της πορείας του ο Βασίλης Λέκκας σηματοδοτεί με την παρουσία του ένα καλλιτεχνικό κάδρο άλλου ήθους και ύφους.

Γεννημένος στο Άνω Μητρούσι Σερρών στις 13 Οκτωβρίου του 1960, από την ηλικία των 13 ετών αρχίζει να ασχολείται με το τραγούδι. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται με το Γιώργο Ζαμπέτα ώσπου φεύγει για την Αθήνα το 1978 και ένα χρόνο αργότερα γίνεται η καθοριστική επαφή με το Μάνο Χατζιδάκι.

Για περίπου σαράντα χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο με ένα ρεπερτόριο που συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του και αναδεικνύει τη σχέση του με ένα μυημένο κοινό που το τροφοδοτεί με συγκλονιστικές ερμηνείες, βγαλμένες μέσα από την αναζήτησή του για

την αποκάλυψη της αστείρευτης ελληνικής μουσικής, με απώτερο στόχο να τη μεταβιβάσει στις επόμενες γενεές.

Στη μεγάλη μουσική οικογένεια συμπράττει με τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπάθα, Γιώργο Τρανταλίδη, Μιχάλη Γκανά, Λίνα Νικολακοπούλου, Ευγένιο Αρανίτση, Άρη Δαβαράκη, Μάνο Ελευθερίου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Μανώλη Ρασούλη, Γιάννη Σπυρόπουλο Μπαχ, Τάσο Σαμαρτζή, Μαρία Παπαδάκη, Γεράσιμο Νεόφυτο, Ζωή Παναγιωτοπούλου, Μανώλη Πρατικάκη, Ηλία Κατσούλη, Γιώργο Καζαντζή, Γιώργο Χρονά, Αντώνη Φωστιέρη, Βιτσέντζου Κορνάρου, Νίκου Ξυλούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Τάκη Σινόπουλου, Νίκου Καββαδία, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη. Χαρακτηριστική είναι η ερμηνεία του σε έργα αρχαίων Ελλήνων ποιητών όπως: Σαπφώ, Ανακρέων, Κριτίας, Ίων ο Χίος, Αλκαίος, Πρατίνας.

Ο Βασίλης Λέκκας χαρακτηρίζεται για την θεατρική του παρουσία που τον τοποθετεί στην ευρύτερη έννοια του καλλιτέχνη, με μοναδικό ψυχικό και σωματικό αποτύπωμα.

Οι εκπληκτικές φωνητικές του δυνατότητες, του επέτρεψαν μαζί με την γνώση του και την τεχνική του κατάρτιση, να διευρύνει τα ερμηνευτικά όρια και αυτό να το αποκαλύπτει τραγουδώντας χαρισματικά σε ένα ποικίλο μουσικό τοπίο, που περιλαμβάνει, το Ελληνικό σύγχρονο, λαϊκό, δημοτικό καθώς και το ρεμπέτικο τραγούδι. Η δισκογραφία του είναι ένα γεγονός που δημιουργήθηκε κάτω από το πρίσμα αναζητήσεων ποικίλων ήχων, ρυθμών και μουσικών ιδιωμάτων, με στόχο την ανάδειξη ενός βαθιά κοινωνικού τραγουδιού, με συνειδησιακή φόρτιση, ενώνοντας γενεές μέσα από την εκφορά του.

Θοδωρής Βουτσικάκης

O Θοδωρής Βουτσικάκης, ερμήνευσε τον ρόλο τίτλου στο μιούζικαλ και μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Ερωτόκριτος» σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου,  ενώ η πολυετής συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε στην πρώτη μεγάλη προσωπική του περιοδεία με την υπογραφή της σπουδαίας στιχουργού καθώς και στη νέα δισκογραφική συνεργασία τους με τον βραβευμένο με Oscar Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Luis Borda, Mάριο Φραγκούλη, Νίκο Ξυδάκη, Δάφνη Αλεξανδρή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Abbey de Neumunster, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α.

Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος «Αισθηματική ηλικία» απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενώ έχει συμμετάσχει στους δίσκους «Φλόγα που καίει», “Aleli, De Creta a Buenos Aires”, «Στον αέρα του Μελωδία» - (Τυχερό Αστέρι) κλπ.

Κάτοχος διπλώματος Μονωδίας με Άριστα (Ωδείο Φίλιππος Νάκας | Θάλεια Μαυρίδου) και πτυχίου Νομικής (ΑΠΘ |Υποτροφία Ι.Κ.Υ), παρακολούθησε επίσης μαθήματα μοντέρνου τραγουδιού (Arts Educational Schools London | Ceris Deveril |Υποτροφία Arnaoutis Foundation), musical performance (Σία Κοσκινά | PMTP) και υποκριτικής (Χρήστος Παπαστεργίου | Μεταμορφώσεις).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη μια ζεστή μέρα καλοκαιριού.

Έχουν πει για τον Θοδωρή Βουτσικάκη:

«Η φωνή του (Θοδωρή Βουτσικάκη) έχει τέτοιο μέταλλο που δημιουργεί τη ζητούμενη ηλεκτρική εκκένωση ώστε να αλλάξει η θερμοκρασία.»

Καθημερινή -Νίκος Βατόπουλος

«...τοποθετεί τη φωνή του δίχως καμία ωραιοπάθεια παρά μόνο στην υπηρεσία του ποιητικού λόγου και των μουσικών μέτρων που επένδυσαν αυτόν ακριβώς το λόγο!»

Lifo - Αντώνης Μποσκοίτη

Photo Credit: Νίκος Κομίνης

Event tags:
μουσική