Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας: 3D εικονική περιήγηση

Friday, 27 Nov 2020 - Sunday, 27 Dec 2020

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση

Η έκθεση «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» επιστρέφει και μεταφέρεται εξολοκλήρου online μέσω 3D εικονικής περιήγησης που προσφέρει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αφουγκραστούν τα έργα σαν να ήταν μπροστά τους, να προβληματιστούν, και να ζήσουν την όλη εμπειρία με απόλυτη ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας.
Η καθοριστική, καταδικαστική απόφαση στη μακροχρόνια δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 7 Οκτωβρίου 2020 και οι ποινές που ακολούθησαν επανάφεραν στο προσκήνιο τη δουλειά του «Μαύρου Χάρτη της Ρατσιστικής Βίας». Διότι μπορεί η πλειονότητα των καταδικασθέντων να  έχει ήδη οδηγηθεί στη φυλακή ωστόσο τα εγκλήματά και οι ρατσιστικές πρακτικές τους δεν πρέπει να ξεχαστούν, ούτε να δημιουργηθεί χώρος στο μέλλον για την ανάδειξη παρόμοιων μορφωμάτων.

Η έκθεση, που αυτή τη φορά περιλαμβάνει 100 επιθέσεις αποτυπωμένες σε 100 έργα, σκίτσα από τις απολογίες των καταδικασθέντων αλλά και σκίτσα που αποτυπώνουν την ημέρα της απόφασης, είναι μία διαρκής υπενθύμιση, μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα και μία δέσμευση ότι δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι στο τυφλό ρατσιστικό μίσος του νεοναζισμού.
Είναι τελικά μία διαρκής προσπάθεια να μη θρηνήσουμε ξανά κανένα θύμα.
Η καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και της HumanRights360.
Ευχαριστούμε θερμά την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση του χώρου και τη φιλοξενία αλλά και την εταιρεία 360 Points of View για τη δυνατότητα visual περιήγησης στην έκθεση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι εδώ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για δυο λόγους. Αρχικά επειδή φιλοξενούμε για ακόμη μια φορά την έκθεση «Βάλτους Χ», μια έκθεση που αφήνει ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα. Και δεύτερον επειδή παρά τις δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να υλοποιηθεί και πλέον είναι προσβάσιμη σε όλους να την επισκεφτούν μέσα από την εικονική περιήγηση της».

Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

«Η αφορμή της δημιουργίας αυτής της καμπάνιας ήταν η διαπίστωση, εν μέσω της διεξαγωγής της Δίκης της Χρυσής Αυγής, ότι δεν υπήρχε κάλυψη της δίκης, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μη γνωρίζει το εύρος της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής».

Ελένη Τάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια HumanRights360.

«Η βασική ιδέα ήταν να καταγράψουμε την ρατσιστική βία. Το μέρος όπου συνέβησαν αυτές οι επιθέσεις είναι ο δρόμος. Έγιναν μέσα στον ιστό της πόλης. Έγιναν νύχτα για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Ανήκουν όμως στην ιστορία της πόλης, είναι δίπλα μας. Το κομμάτι του δρόμου με τα QR code  είναι για εμάς πολύ σημαντικό».
Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, project manager Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η 3D ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Μια 3D Εικονική Περιήγηση είναι μια προσομοίωση, μια αναπαράσταση ενός πραγματικού εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου. Ένα κυριολεκτικά “Ψηφιακό δίδυμο” που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να τον εξερευνήσει, χωρίς κανένα περιορισμό σαν να βρίσκεται πραγματικά εκεί. Η 3D Εικονική Περιήγηση παρέχει λεπτομερείς οπτικές πληροφορίες, είναι το επόμενο βήμα στην οπτική επικοινωνία καθώς ενσωματώνει φωτογραφίες, διαφάνειες ή και video. Μια ρεαλιστική περιήγηση του χώρου που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την κάθε λεπτομέρεια, να καταλάβει την αίσθηση του μεγέθους, του ύψους και του βάθους του χώρου. Οι 3D Εικονικές Περιηγήσεις είναι ένα σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο για πάρα πολλούς τομείς της αγοράς αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων μας εξαιτίας του κορονωιού, οι 3D Εικονικές Περιηγήσεις αποτελούν για όλους  ένα «παράθυρο στον κόσμο».