Πάρκο Ελευθερίας | «Όταν η Τέχνη ενοχλεί»: Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης | 17 & 18 Ιουνίου 2024

Monday, 17 Jun 2024 - Tuesday, 18 Jun 2024

Πάρκο Ελευθερίας

Εκδήλωση

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, σε μια διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Φέτος, το 2024, η Αθήνα γιορτάζει δύο σημαντικά ορόσημα για την ιστορία της Ελλάδας, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική κατοχή (Οκτώβριος 1944) και 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Ιούλιος 1974). Τιμώντας τη διπλή αυτή επέτειο, ο Δήμος Αθηναίων θα παρουσιάσει μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα απλώνονται έως και το επερχόμενο φθινόπωρο. Στο πλαίσιο των μεγάλων εορτασμών του Δήμου Αθηναίων που θα ανακοινωθούν αναλυτικά προσεχώς, η διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Όταν η Τέχνη ενοχλεί», τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Πάρκο Ελευθερίας, με ελεύθερη είσοδο για όλους, στρέφει το βλέμμα στη διαχρονική ανάγκη για ελευθερία της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Η εκδήλωση που έχει σχεδιάσει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει συζητήσεις με ομιλητές από τον χώρο της τέχνης και του πανεπιστημίου που εστιάζουν στη λογοκρισία την περίοδο της επταετίας της δικτατορίας (1967-1974), αλλά και στα όρια που θέτει ακόμα και σήμερα η κοινωνία στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, στον ηθικό πανικό, καθώς και σε παραγωγές που απορρίπτονται ή λογοκρίνονται από κοινωνικές ομάδες για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς ή και πολιτισμικούς. Παράλληλα, τις συζητήσεις θα πλαισιώσουν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» (Βασίλης Δούβλης, 2013), που φέρνει στο φως το μέχρι τότε άγνωστο κινηματογραφικό αρχείο της χουντικής λογοκρισίας, αλλά και stand-up comedy εμπνευσμένο από την «Τέχνη που ενοχλεί» με τον κωμικό και μουσικό Αριστοτέλη Ρήγα.

Δείτε το αναλυτικό το πρόγραμμα της διήμερης εκδήλωσης «Όταν η Τέχνη ενοχλεί»:

Δευτέρα 17.06

19:30 | Συζήτηση | «Οι κομμένες εικόνες»

Ομιλητές: Βασίλης Δούβλης, σκηνοθέτης, Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Γιάννης Σκαλτσάς, εικαστικός καλλιτέχνης και αναπληρωτής Καθηγητής Ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

21:00 | Προβολή ντοκιμαντέρ | «Στοργή στο Λαό», Βασίλης Δούβλης, 2013

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό» (2013), το οποίο συγκεντρώνει τα αρχεία της λογοκρισίας των κινηματογραφικών ταινιών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, σε ένα ιστορικό και αναπάντεχα αστείο όσο και τραγικό χρονικό μιας ολόκληρης εποχής.

Τρίτη 18.06

19:30 | Συζήτηση | «Ανεπιθύμητη Τέχνη»

Ομιλητές: Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Πηνελόπη Πετσίνη, δρ. Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αριστοτέλης Ρήγας, κωμικός και Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.

21:30 | Stand-up comedy | Αριστοτέλης Ρήγας

Με μια δόση stand-up comedy και μια δόση μουσικής κωμωδίας, ο γνωστός για τα καταιγιστικά του λογοπαίγνια Αριστοτέλης Ρήγας παρουσιάζει tailor made κείμενα, σε μια παράσταση ειδικά αφιερωμένη στην «Τέχνη που ενοχλεί».

* Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον ΟΠΑΝΔΑ και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Αθήνα 9.84, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Πληροφορίες

«Όταν η Τέχνη ενοχλεί», 17 & 18 Ιουνίου 2024
Πάρκο Ελευθερίας (εξωτερικός χώρος Athens Book Space)

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες: cultureisathens.gr