Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και συγκεκριμένα τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πολιτιστικά Θέματα) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ).

Σκοπός του προγράμματος είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας στην έννοια της πολιτειότητας, και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους, να μάθουν να την αγαπούν και να την προστατεύουν. Για να το επιτύχει, "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" προσφέρει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς ένα σύνθετο σύστημα ερεθισμάτων και επιμορφώσεων, το οποίο, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εστιάζει στην υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας και, στη Δευτεροβάθμια, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της και στο graffiti.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Πρόεδρος της Τεχνόπολης ΔΑ, Πόπη Διαμαντάκου. Για το σχεδιασμό και την υλοποίησή του συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες και επιμορφωτές (παιδαγωγοί, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι, συντηρητές έργων τέχνης και καλλιτέχνες), καθώς και φορείς με εκπαιδευτικό έργο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Monumenta. Το πρόγραμμα και στις δύο βαθμίδες συντονίζει ομάδα διαχείρισης έργου της Τεχνόπολης ΔΑ.

Από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 110 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, 218 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων, και περίπου 3.100 μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών.

Τον Ιούνιο 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος, η Τεχνόπολη και το ΠΙΟΠ εξέδωσαν τον Οδηγό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος διατίθεται δωρεάν στα συμμετέχοντα σχολεία και είναι προσβάσιμος για όλους διαδικτυακά.

To πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την εφαρμογή του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019.

www.kids4thecity.gr

  • paidi_poli_mnimia_862x575-1.jpg
  • paidi_poli_mnimia_862x575-2.jpg
  • paidi_poli_mnimia_862x575-3.jpg
  • paidi_poli_mnimia_862x575-4.jpg
  • paidi_poli_mnimia_862x575-5.jpg
  • paidi_poli_mnimia_862x575-6.jpg
  • paidi_poli_mnimia_862x575-7.jpg