Open Call: Θέατρο στο Μουσείο - Ιστορίες Μετακίνησης

Παρασκευή, 20 Μάι 2022 - Τετάρτη, 15 Ιουν 2022

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση

Open Call: Θέατρο στο Μουσείο

Ιστορίες Μετακίνησης

Διαγωνισμός συγγραφής & παράστασης θεατρικού έργου στο πλαίσιο του Culture Ιs Athens

Open Call για καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες

Υποβολή θεατρικών έως 15 Ιουνίου 2022

Τι σχέση έχει το μουσείο με το θέατρο; Μπορεί μια μουσειακή αίθουσα να μεταμορφωθεί σε θεατρική σκηνή και ένα θεατρικό κείμενο να ερμηνεύσει τη συλλογή ενός μουσείου; Τι είναι το μουσειακό θέατρο και ποιες ιστορίες μετακίνησης μπορεί να αναδείξει;

Ο Δήμος Αθηναίων κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε ενήλικους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες για τη συγγραφή και παράσταση θεατρικών κειμένων με θέμα «Ιστορίες Μετακίνησης» εμπνευσμένες από τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων του Δήμου. Η δράση «Θέατρο στο Μουσείο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για τον πολιτισμό Culture Is Athens από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης καθώς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων του ΟΠΑΝΔΑ θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή θεατρικών έργων καθώς και το φυσικό σκηνικό για την παράσταση αυτών. 

Ο θεατρικός διαγωνισμός πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με αφετηρία την έννοια της μετακίνησης και της προσφυγιάς και κεντρικό άξονα την πόλη της Αθήνας και τις συλλογές των πολιτιστικών χώρων, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να εμπνευστούν και να γράψουν ένα θεατρικό έργο και να το καταθέσουν έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Τα τρία καλύτερα θεατρικά κείμενα για κάθε χώρο θα επιλεγούν από Κριτική Επιτροπή, προερχόμενη από επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο των μουσείων, του θεάτρου και της συγγραφής και θα μετατραπούν από τους δημιουργούς τους σε θεατρικές παραστάσεις. Σε κάθε χώρο οι τρεις παραστάσεις που θα προκριθούν θα παιχτούν την ίδια μέρα και, κατόπιν ψηφοφορίας, κοινό και επιτροπή θα επιλέξουν την αγαπημένη τους παράσταση, η οποία θα βραβευτεί με χρηματικό έπαθλο. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022 και θα απευθύνονται σε ενήλικες.

Η δράση «Θέατρο στο Μουσείο» βασίζεται στην τεχνική του Μουσειακού Θεάτρου (Museum Theatre), σύμφωνα με την οποία η θεατρική τέχνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο ερμηνείας του μουσειακού χώρου, διευρύνοντας τις αφηγηματικές δυνατότητές του μέσα από την παράσταση ενός θεατρικού κειμένου.

Μέσα από τη δράση, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει τις μουσειακές συλλογές και την ιστορία τους μέσα από τη ζωντάνια της θεατρικής τέχνης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης να δημιουργήσουν, να διασυνδεθούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από τις συλλογές των μουσείων και μέσα από τους ίδιους τους μουσειακούς χώρους. Οι έννοιες της μετακίνησης και της προσφυγιάς πυροδοτούν την τέχνη και συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν, φιλοδοξώντας να ανοίξουν τον καλλιτεχνικό –και όχι μόνο– διάλογο στην πόλη.

Αναλυτικές πληροφορίες, όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής θα βρείτε στην προκήρυξη του Διαγωνισμού.

Για την ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ του Διαγωνισμού πατήστε εδώ.

Για τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στον Διαγωνισμό πατήστε εδώ.