Γιατί πρέπ’. | Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV | Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κυριακή, 27 Νοε 2022 από 19:30

INNOVATHENS

Εκδήλωση

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) διοργανώνουν, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 19.30, την εκδήλωση «Γιατί πρέπ’. Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV» στο κτίριο του INNOVATHENS στην Τεχνόπολη.

Το Σεπτέμβριο υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP. Η PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) είναι προληπτική αγωγή για τον HIV που παρέχει προφύλαξη πριν από την έκθεση. Τα άτομα που ξεκινούν την αγωγή αυτή λαμβάνουν ένα χάπι σε καθημερινή βάση ή, εναλλακτικά, πριν και μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, με σκοπό να παραμείνουν αρνητικά στον HIV. Και πράγματι η αποτελεσματικότητα της αγωγής πλησιάζει το 99%, γεγονός που σημαίνει ότι αποτρέπεται το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Ουσιαστικά, η αγωγή είναι ό,τι κοντινότερο διαθέτουμε σε εμβόλιο για τον HIV, δεδομένου ότι θωρακίζει επαρκώς τον οργανισμό έναντι του ιού.

Σκοπός της συζήτησης που θα διεξαχθεί είναι να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV και να δοθεί πληροφόρηση σχετικά με την προφυλακτική αγωγή για τον HIV, που πλέον θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα και που αποτελεί το πλέον δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Νίκος Δέδες, Ιδρυτής & Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή, ο Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο Μανόλης Καλαμπόκας, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων και η Μήνα Ψυχογυιού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων – ΕΚΠΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Δέδες.

Λίγες μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου), μιλάμε για τη σημασία της τακτικής εξέτασης, της πρόληψης, της προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, του εμβολιασμού για τον HPV και της PrEP σε μια ανοιχτή, ενημερωμένη και συμπεριληπτική συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.


*Η εκδήλωση θα μεταδοθεί με
live streaming μέσα από τη σελίδα της Τεχνόπολης στο YouTube.