Έκθεση “100” | Εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν στην όμορφη χώρα | 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2023

Παρασκευή, 31 Μαρ 2023 από 12:00 - Κυριακή, 02 Απρ 2023 εώς 20:00

Μηχανουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου, Αποθήκη

Εκδήλωση

Αυτή δεν είναι άλλη μια έκθεση για το ελληνικό φως, την θάλασσα και το τοπίο, εμπνέεται από την ομορφιά τους αλλά με τρόπους μοναδικούς όπως και οι καλλιτέχνες .

71 εικαστικοί δουλεύουν με διαφορετικές τεχνικές  και εκθέτουν τα έργα τους με πρόσταγμα την λέξη όμορφη και πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία από αυτούς. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, ψηφιδωτά, χαρακτικά, μια performance κατασκευής εκτεταμένη σε τρεις μέρες και μια θεματική εγκατάσταση με θέμα η έναστρη νύχτα. Συμπληρωματικά με τα έργα, θα μπορείτε να διαβάσετε κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών σχετικά με την ομορφιά του χώρου, το φως και τη θάλασσα.

 

31 Μαρτίου με 2 Απριλίου Ωράριο: 12.00-20.00

Εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 7:00 μμ στο προαύλιο Μηχανουργείου στην Τεχνόπολη  Δήμου Αθηναίων.

Θα παρακολουθήσετε live painting  από τον καλλιτέχνη Zyan (Κωνσταντίνος Παπούλιας) την βραδιά των εγκαινίων.

Η είσοδος στα εγκαίνια και όλες τις μέρες της έκθεσης είναι δωρεάν.

Στον χώρο της έκθεσης όλες τις μέρες θα βρίσκεται η Θέτις Μαριανού η διοργανώτρια της έκθεσης αυτής και θα μπορείτε να μιλήσετε μαζί της για τα έργα και την ιδέα πίσω από έκθεση.

 

H Θέτις Μαριανού διηγείται πώς εμπνεύστηκε την ιδέα αυτής της έκθεσης

Εφέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας σύγχρονης Ελλάδας. 

Η χώρα της καταστροφής, της πείνας και των σκληρών αγώνων έχει κερδίσει με μόχθο, επιμονή και αισιοδοξία τη θέση της στο μέλλον.

Η  έκθεση ΄100΄ γεννήθηκε στο 040 για Πειραιά ένα απόγευμα Κυριακής του Οκτωβρίου.  Μόλις είχα δει άλλη μια έκθεση καταστροφής, μίσους και πόνου, μια από τις πολλές εκθέσεις που γίνονται πάντα τα τελευταία χρόνια για επετείους ενάρξεων επαναστάσεων ή πολέμων και για φρικτές καταστροφές.

Χαζεύοντας το τέλειο ηλιοβασίλεμα, προς το σπίτι, σκέφτηκα για άλλη μια φορά ποσό τυχερή είμαι που τελικά ζω σ΄ αυτή τη χώρα, την  μοναδική αυτή χώρα, όχι μόνο για την ιστορία της και την προσφορά της στην ανθρώπινη κληρονομιά αλλά και για το μαγική αίσθηση του τοπίου της, την  ιδανική χώρα ίσως, πλήρη και ήδη ολοκληρωμένη εδώ και χίλια χρόνια.

Συμπληρώνονται  100  χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα πληθυσμιακά και χωροταξικά.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, σκέφτηκα να διοργανώσω μια έκθεση αφιερωμένη στην ιδιαίτερη αίσθηση του Ελληνικού χώρου, κυρίως για την ηρεμία και την αυτάρκεια που αισθάνεται όποιος αφεθεί στην ομορφιά της,  στη θάλασσα ή  στο βουνό, στην καρδιά της πόλης  ή στο πιο μακρινό χωριό. Μια έκθεση με έργα είτε Ελληνικής θεματολογίας, είτε "εύμορφα".

Ο Ελληνικός χώρος έχει σχέδιο, μορφή και διάπλαση εξαίρετη, μυρωδιά και ήχο ανεπανάληπτο, αποπνέει αρμονία και καλή διάθεση. Τα έργα που θα δείτε στην έκθεση βρίσκονται σε διαλεκτική με τα παραπάνω στοιχεία.

Το θέμα της έκθεσης είναι λοιπόν "Όμορφη Χώρα".

 

Λίγα λόγια την διοργανώτρια

Γεννήθηκε το 1962 στο Τζιμπουτί από Έλληνες γονείς. Ήλθε στην Ελλάδα 10 χρονών. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά και Διεθνές Μάρκετινγκ στο Μανχάτταν απ όπου επέστρεψε το 1986.Επιστρέφοντας στην Αθήνα παρακολούθησε την ιδιωτική σχολή επαγγελματικής φωτογραφίας FOCUS.

Δραστηριοποιήθηκε  στο εμπόριο επαγγελματικών φωτογραφικών ειδών με δική της επιχείρηση μέχρι το 2008. 

Το 2009 μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας όπου πήρε πτυχίο στην Γλυπτική το 2015.

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη ΖΥΑΝ που θα κάνει το live painting το βράδυ των εγκαινίων.

O Κωνσταντίνος Παπούλιας κατά κόσμο Ζύαν από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με της οπτικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, γκράφιτι , ψηφιακά μέσα) και  τη μουσική. Σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ελενα Κυρκιλή, Αντώνης Χαλυβίδης, Γιάννης Ηλίας, Νατάσα Χελιώτη (Naga), Στέφανος Λαμπρίδης, Ειρήνη Μώρου, Σπύρος Κόϊκας, Αννα Μιχαηλίδου, Χαρά Δημακάκου, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Christina Pancess, Κρίστη Γρηγορίου, Ερη Αγρίου, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Αφροδίτη Σαρταμπάκου, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Ζωή Αρβανίτη, Σωκράτης Ευσταθόπουλος, Μαριλένα Κρανιώτη, Βαγγέλης Λιούγκας, Σωτήρης Φωκέας, Κώστας Παπούλιας (Zyan), Νατάσα Χιωτάκη, Δήμητρα Σταυροπούλου, Νάνσυ Αργυροπούλου, Θανάσης Μυλωνάς, Πόπη Πανοπούλου, Γεωργία Καραμπέλλου, Κώστας Τόλης, Ανδρέας Βερναρδάκης, Πολυάννα Βλατή, Χριστίνα Κασάπα, Δέσποινα Κοταλακίδου, Κώστας Λαλές, Σβετλάνα Λημνιού, Ηλίας Χαραλαμπάκης, Νίκος Μαρίνης, Αννα Τούρλα, Ζενια Δημητρακοπούλου, Ελένη-Ηρα Πανουργιά, Αρτεμις Κατσαμπάνη, Χρήστος Αλατσάκης, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκος Σιαλάκας, Μιρένα Σαπουνά, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Γιώτα Παπακυριακού, Βλαδίμηρος Γκρισένκο, Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κέλλυ Βαρδάκα, Χρίστος Αβραάμ, Ιωάννα Μαθοπούλου, Νίκος Λαμπρινός, Βάσω Καρακωσταντή, Μάρω Μπαρτζίλη, Ηρα Σταματοπούλου, Χρήστος Ράπτης, Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Νίκος Γαλανός, Μεριντόνα Γκέκα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Μπάμπης Γεωργίου, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Παναγιώτης Νέζης,  Mei, Βασίλης "Krank",  Δώρα Τριανταφύλλου, ομάδα ΑΝΑ, E. Χατζηλία, Βασίλης Χ.