Πρωτότυπη Έκθεση «Αθήνα 9.84: H Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας»

Πέμπτη, 01 Ιουν 2023 - Τρίτη, 06 Ιουν 2023

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 36 χρόνων, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» την οποία επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Πίττας και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχής, όπως το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της γραμματέως του Μιλτιάδη Έβερτ, Αναστασίας Ντόλκα, το αρχείο εφημερίδων και άρθρων της Μπήλιως Τσουκαλά, ανέκδοτες ηχογραφήσεις του αρχείου του Αθήνα 9.84. Επίσης, αποσπάσματα αλλά και ολόκληρες τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ Α.Ε. -αφιερωμένες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού- θα προβάλλονται σε ειδικές οθόνες. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα “Μηχανοστάσιο” της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

 

Ωράριο λειτουργίας12.00 - 20.00. Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Ιουνίου: 12.00 - 16.00.

 

Η Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” Πόπη Δομάζου, σε δήλωσή της ανέφερε: «Τριάντα έξι χρόνια γεμάτα ενημέρωση, πολιτισμό, μουσική! Τριάντα έξι χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας! Τριάντα έξι χρόνια από την ίδρυση του σταθμού της πόλης από τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ! Μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, όλους τους πολίτες, δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όλους τους εργαζόμενους θυμόμαστε όλες τις στιγμές του ραδιοφώνου, όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έχουν περάσει από το στούντιο και έχουν μιλήσει στο μικρόφωνο του Αθήνα 9.84 μέσα από την ξεχωριστή αυτή έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αρχεία. Μια έκθεση "Ραδιοφωνικό Κόσμημα" για την Αθήνα μας!»

 

Η “βαριά” ιστορία  και τα πρόσωπα του 9.84 

Ο «Αθήνα 9.84» έχει τη δική του μεγάλη και σημαντική ιστορία. Με απόφαση του τότε Δημάρχου της Αθήνας Μιλτιάδη Έβερτ, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας «βγήκε στον αέρα» την Κυριακή 31 Μαΐου 1987, στη συχνότητα 98.4 FM, χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας. Τις πρώτες μέρες, για να παραμείνει η κεραία του σταθμού στον Λυκαβηττό οι άνθρωποι του δήμου χρειάστηκε να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ. Το πρώτο 12ωρο, ζωντανό, καθημερινό πρόγραμμα του «Αθήνα 9.84» περιλάμβανε ενημερωτικές, κοινωνικές, πολιτικές και μουσικές εκπομπές, καθώς και συνεντεύξεις με πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και προσωπικότητες που βρίσκονταν στην επικαιρότητα.  Από τα μικρόφωνα του 9,84 ξεκίνησαν ή πέρασαν σπουδαίοι δημοσιογράφο, μουσικοί παραγωγοί και καλλιτέχνες. Ενδεικτικά, από τους πρώτους συνεργάτες του σταθμού ήταν οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Λάμπης Ταγματάρχης, Θανάσης Λάλας, Γιώργος Μητσικώστας, Μαρία Ρεζάν, Βασίλης Πάικος, Γιώργης Μασσαβέτας, Νίκος Ευαγγελάτος, Πάνος Λουκάκος, Νίκος Δήμου, Γιώργος Πολυχρονίου, Γιάννης Πετρίδης, Λάκης Λαζόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μπήλιω Τσουκαλά, Μιχάλης Τσαουσόπουλος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Άγγελος Πυριόχος, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Ζακ Μεναχέμ, Γιώργος Τσάμπρας, Άκης Έβενης, Παύλος Αλέπης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ξενοφών Ραράκος, Γιώργος Μαρίνος, Στέλιος Κούλογλου, Άκης Κοσώνας, Αλέξανδρος Γιώτης, Σωτήρης Στανωτάς, Δέσποινα Τσαντέ, Γρηγόρης Ψαριανός, Σήφης Πολυμίλης, Ντάνος Λυγίζος, Στάθης Βαρυτιμιάδης, Μιχάλης Κατσίγερας, Τίτος Αθανασιάδης, Ινώ Αφεντούλη, Γιώργος Μελέας, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Άννυ Ποδηματά, Μιχάλης Δημητρίου, Μελίνα Αδαμοπούλου, Ρένα Καπιτσαλά, Γιάννης Δόξας, Γιάννης Πρασσάς και πολλοί ακόμη.