Οι καλλιτέχνες και τα μουσικά σχήματα που εκπροσωπούν την ελληνική jazz σκηνή στο 23o Athens Jazz | Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Δευτέρα, 27 Μάι 2024 από 21:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση

Οι Andreas Polyzogopoulos Trio, MΟb Trio και Γιαν Βαν & Φώτης Σιώτας είναι οι νικητές του φετινού open call του φεστιβάλ. Ας τους γνωρίσουμε!

26.05 - 03.06.2024

Το Athens Jazz έρχεται, και φέτος είναι μεγαλύτερο από ποτέ! Το αγαπημένο μουσικό φεστιβάλ της πόλης επιστρέφει ανανεωμένο για 23η χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, για να γεμίσει με τζαζ παλμό την καρδιά της Αθήνας. Ετοιμαστείτε για 9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής, καθώς για πρώτη φορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της τζαζ –και όχι μόνο–, εμπλουτίζεται με opening show από τους ξεσηκωτικούς Meute και closing show από τους εκρηκτικούς BadBadNotGood!

Και φέτος, Έλληνες καλλιτέχνες και σχήματα έχουν ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ, καθώς μία μέρα αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στην εγχώρια τζαζ σκηνή που φέτος θα εκπροσωπηθεί από τους Andreas Polyzogopoulos Trio, MΟb Trio, Γιαν Βαν & Φώτη Σιώτα. Πρόκειται για τους τρεις νικητές που ανέδειξε η καλλιτεχνική επιτροπή του Athens Jazz έπειτα από open-call, τους οποίους θα απολαύσουμε στη σκηνή της Τεχνόπολης τη Δευτέρα 27 Μαΐου.

Το Andreas Polyzogopoulos Trio ξεχώρισε ως ιδανικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο φετινό διεθνές πρόγραμμα του Athens Jazz, το γκρουπ MOb Trio επιλέχθηκε ως η νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ ανάμεσα σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, ενώ στην κατηγορία Jazz+ διακρίθηκε το ντουέτο των Γιαν Βαν & Φώτη Σιώτα για τον ευρηματικό τους συνδυασμό τζαζ και ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του Athens Jazz απαρτίζεται από τους Γιώργο Χαρωνίτη (δημοσιογράφος, μουσικός συντάκτης), Γιώργο Μουχταρίδη (ραδιοφωνικός παραγωγός, διευθυντής του Athens Voice Radio 102.5) και Λεωνίδα Αντωνόπουλο (μουσικός παραγωγός, διευθυντής του Kosmos 93.6). Οι τρεις νικητές ξεχώρισαν ανάμεσα σε πολυάριθμες συμμετοχές και υψηλού επιπέδου υποψηφίους και με το ταλέντο τους κέρδισαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη μουσική τους μπροστά στο ευρύ κοινό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το φεστιβάλ.

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, η σκηνή του Athens Jazz θα είναι δική τους! Μέχρι τότε –και εν αναμονή της ανακοίνωσης του full line up που έρχεται πολύ σύντομα– ας τους γνωρίσουμε καλύτερα:

Andreas Polyzogopoulos Trio – Ελλάδα / Επίσημη συμμετοχή

Ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, που δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται μουσικά, παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο Petrichor, ένα στοχαστικό, αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις, αέρινο και βαθιά πνευματικό πρότζεκτ. Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα και τα εφέ δημιουργεί, με τη σύμπραξη του Πέτρου Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και του Wajdi Riahi στο πιάνο, ένα ζεστό, ευρύχωρο τζαζ ηχοτοπίο, με σταθερή και δυναμική ρυθμική αίσθηση, παρά τη σκόπιμη απουσία κρουστών. Ο Erik Truffaz γράφει για το Petrichor: «Η μουσική σου τιμά τη σιωπή και δημιουργεί όνειρα. Ο τρόπος που παίζεις την τρομπέτα είναι τόσο ευαίσθητος που επαινεί αυτό το μερικές φορές άχαρο όργανο. Έχεις έναν ζεστό, βελούδινο ήχο, ακόμα και όταν χρησιμοποιείς τη σορντίνα. Οι συνοδοιπόροι σου είναι εξαιρετικοί, έχουν απίστευτο ρυθμό και συμμετέχουν εξίσου σε αυτό το όνειρο που σχεδιάζετε οι τρεις σας».

MOb Trio – Ελλάδα / Νέα μουσική πρόταση

MOb είναι ο όχλος, ένα όνομα που υποδηλώνει μια δυναμική και μια έλλειψη στατικότητας, ποιότητες που χαρακτηρίζουν τις διαθέσεις του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της σύνθεσης. Η μουσική των MOb, δηλαδή του Μάριου Βαληνάκη (σαξόφωνο, live electronics), του Αλέξανδρου Δελή (μπάσο, κιθάρα, effects) και του Παναγιώτη Κωστόπουλου (ντραμς), περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ της electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του ηχητικού τοπίου του τρίο. Οι συνθέσεις του γκρουπ βασίζονται, κυρίως, σε ανοικτές φόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο τονικό όσο και μη τονικό γραμμικό υλικό, ενώ ο αυτοσχεδιασμός τείνει να ισορροπεί μεταξύ της παραγωγής μελωδικού υλικού και της δημιουργίας πολύπλευρων ηχητικών ατμοσφαιρών.

Γιαν Βαν & Φώτης Σιώτας – Ελλάδα / Jazz+

Με ευρύ πεδίο μουσικών εφαρμογών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, οι δύο δημιουργικοί μουσικοί συναντιούνται και ορίζουν έναν ηχητικό «χώρο» που ονομάζουν μετά-παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα. Το ντουέτο των Γιάννη (Γιαν Βαν) Αγγελόπουλου (τύμπανα, synths) και Φώτη Σιώτα (βιολί, effects) «φιλτράρει», εμπλουτίζει και μετατοπίζει ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία που συναντάμε στην ευρύτερη ελληνική μουσική παράδοση, γεφυρώνοντας ηχητικά το παρελθόν με το σήμερα, το γνώριμο με το απρόσμενο. Στα φυσικά ηχοχρώματα του βιολιού και των τυμπάνων προστίθενται τα synthesizers, ενώ η ζωντανή επεξεργασία του φυσικού ήχου με αναλογικά και ψηφιακά εφέ είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την ιδιαίτερη μετά-παραδοσιακή ζυγιά.

*Για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία jazzy news, ακολουθήστε τις σελίδες του Athens Jazz σε Facebook & Instagram και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι του Athens Jazz στο Youtube. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το website του φεστιβάλ athensjazz.gr.

#AthensJazz

#AthensJazz2024