Η πρώτη Πανελλήνια συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ERIH – ΕuropeanRouteofIndustrialHeritage) του Συμβουλίου της Ευρώπης θα λάβει χώρα στις 31 Μαΐου 2024, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων- Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Το θέμα της συνάντησης είναι: «Ενισχύοντας τα Δίκτυα Βιομηχανικής Κληρονομιάς: η σημασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς».
Την εκδήλωση, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, συνδιοργανώνουν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) με τη συνεργασία της Εθνικής Εκπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ΕRIH) και την υποστήριξη του Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ και την ευγενική χορηγία της εταιρείας ενέργειας ΔΕΗ Α.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Βιομηχανικής Κληρονομιάς, από το 2019 αναγνωρισμένη πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμμετοχή φορέων και τόπων από 28 χώρες, μεταξύ των οποίων αρκετών από την Ελλάδα, δίνει έμφαση στην τουριστική διάσταση της βιομηχανικής κληρονομιάς, προσκαλώντας τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να ανακαλύψουν την πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται με τη βιομηχανική εξέλιξη της Ευρώπης και να εξερευνήσουν μνημεία, μουσεία και τόπους που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς αυτής (www.erih.net). Η Πανελλήνια συνάντηση των μελών της Διαδρομής ERIH αποσκοπεί στο να φέρει κοντά τα μέλη και να επιτρέψει την κατάθεση εμπειριών, θέσεων και καλών πρακτικών που προκύπτουν από την μεταξύ των φορέων εθνική και πανευρωπαϊκή δικτύωση. Επίσης απευθύνεται σε όλους τους εκπροσώπους φορέων και μουσείων βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα οφέλη της σύνδεσης με τη Διαδρομή. Η συνάντηση θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους εκπροσώπων του δικτύου ERIH, αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, φορέων διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και εκπροσώπων ενταγμένων και δυνητικών μελών της Ευρωπαϊκής Διαδρομής ERIH στην Ελλάδα.
Το εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ξεκίνησε να λειτουργεί λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή του το 1857, παρέχοντας φωτισμό και ενέργεια στην Πρωτεύουσα, από το 1862 μέχρι το 1984, οπότε και έκλεισε οριστικά. Το 1986, ο χώρος χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. και του 20ου αι. και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι μελέτες για την αποκατάστασή του. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας στεγάζεται από το 1999 η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένας χώρος για ποικίλα πολιτιστικά γεγονότα και ένα εξαιρετικό παράδειγμα επανάχρησης βιομηχανικού συγκροτήματος. Το 2013 εγκαινιάστηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και είναι εξ αρχής μέλος του ERIH. Στόχος του Μουσείου είναι να αναδείξει και να διαφυλάξει την ιστορία και σπουδαιότητα αυτού του βιομηχανικού μνημείου, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα εργοστάσια φωταερίου στην Ευρώπη και το μοναδικό που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού in situ.