Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ). 

Στόχος του προγράμματος είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας στην έννοια της πολιτειότητας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη (active citizen) στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους, να μάθουν να την αγαπούν και να προστατεύουν τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Για να το επιτύχει, προσφέρει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς ένα σύνθετο σύστημα ερεθισμάτων και επιμορφώσεων, το οποίο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εστιάζει στην υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας και, στη Δευτεροβάθμια, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της και στο graffiti. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 και ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Πόπης Διαμαντάκου, τότε (2015-2019) δημοτικής συμβούλου και Προέδρου του Δ.Σ. της Τεχνόπολης. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες και επιμορφωτές (παιδαγωγοί, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι, συντηρητές έργων τέχνης και καλλιτέχνες), καθώς και φορείς με εκπαιδευτικό έργο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Monumenta. Το πρόγραμμα και στις δύο βαθμίδες συντονίζει ομάδα διαχείρισης έργου της Τεχνόπολης ΔΑ.

Από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2020, στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές, αποδεικνύοντας την επιτυχημένη του πορεία. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. 

Τον Ιούνιο 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος, η Τεχνόπολη και το ΠΙΟΠ εξέδωσαν τον Οδηγό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος διατίθεται δωρεάν στα συμμετέχοντα σχολεία και είναι προσβάσιμος για όλους διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την εφαρμογή του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019, ενώ έχει αποσπάσει το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές επισκέψεις και βιωματική μάθηση», στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards 2020.