εκθέσεις αθηνα

εκδηλώσεις αθήνα, εκθέσεις αθήνα,εκδηλώσεις αθήνα, εκθέσεις αθήνα

Η Τεχνόπολη ξεκίνησε την παράδοση των περιοδικών εκθέσεων το 2017, όταν και παρουσίασε τη μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και αναβιωτική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε επιμέλεια των Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου, με παράλληλο πρόγραμμα δράσεων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Τα GR80S, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, προσέλκυσαν περισσότερους από 80.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας. Στόχος της έκθεσης ήταν η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της επίμαχης δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Η μεγάλη καινοτομία των GR80s, όμως, βρίσκεται στο συμμετοχικό της χαρακτήρα. Οργανωμένοι και μη συλλέκτες, μετά από ανοιχτό κάλεσμα, συγκέντρωσαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, δημιουργώντας, μαζί με ιδρύματα, μουσεία και αρχεία, μια μεγάλη εκθεσιακή κοινότητα στην πόλη. 

Ένα χρόνο αργότερα, καθιερώνοντας πλέον τις εκθέσεις ως θεσμό, διοργανώσαμε την ιστορική έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία». Μηχανήματα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανέδειξαν τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. 18.000 μικροί και μεγάλοι την επισκέφτηκαν και γνώρισαν με διαδραστικό τρόπο κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας.

Το καλοκαίρι του -επετειακού για την Τεχνόπολη- 2019, σχεδιάσαμε ένα υπαίθριο installation-διαδρομή, μέσα από το οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αυλές της Τεχνόπολης και μαζί στα 20 χρόνια ιστορίας ενός από τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, στους 3 πυλώνες λειτουργίας του, στις εμβληματικές εκδηλώσεις και στα πολυπληθή φεστιβάλ που έχει διοργανώσει και φιλοξενήσει από το 1999.  

Τον Ιανουάριο του 2022, διοργανώσαμε δύο ακόμα μεγάλες περιοδικές εκθέσεις: την έκθεση-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς» με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά, και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια οδός», σε σύλληψη και επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.