Ημερομηνία Εκδήλωσης

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 9:30

Αίθουσες Εκδήλωσης


Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100,
Παλαιοί Φούρνοι (Δ6)

Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση

δράση κοινωνικού χαρακτήρα

Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το μείζον θέμα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης 

Στο πλαίσιο του έργου Snapshots From The Borders, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα υλοποιηθούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το μείζον θέμα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που βιώνει η ήπειρος συνολικά. Κύριο Θέμα της εκδήλωσης είναι ο διαμοιρασμός των ευθυνών στο θέμα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης ανάμεσα σε όλα τα χωρικά επίπεδα και τους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι ο τρόπος που οι τοπικές κοινωνίες βιώνουν και αντιμετωπίζουν την κρίση αλλά και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών σε αυτήν.  

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών στο χώρο των Παλαιών Φούρνων, θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινιών, συμμετοχικά εργαστήρια, και ανοικτή συζήτηση με το κοινό με σειρά εκπρόσωπων της πολιτείας, ακαδημαϊκών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την αποτίμηση της μέχρι τώρα εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών στην διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και την διατύπωση θέσεων και συγκεκριμένων προτάσεων για το τι μέλει γίνεστε στο επόμενο διάστημα.

Θα υλοποιηθούν 2 συμμετοχικά εργαστήρια στις 12:00μμ με τίτλους

1. «Εργαστήρι δημιουργικής ανακύκλωσης: "Μ' ένα μπουκάλι από νερό, δίνω φτερά στο όνειρο!!"»όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, βιωματικά, να μυηθούν στις έννοιες της δημιουργικής ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, να εκφραστούν δημιουργικά και να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η καλλιτεχνική εγκατάσταση "Τα πουλιά της ελευθερίας"

Το εργαστήρι θα συντονιστεί από την Φερενίκη Τσαμπαρλή. 

2. «Μοιράσου την ιδέα σου για καινοτόμες κοινωνικές δράσεις – δράσε διαφορετικά»κατά τοοποίο οι συμμετέχοντες με βάση την εμπειρία τους θα σχεδιάσουν υπηρεσίες και θα

προτείνουν λύσεις για την διαχείριση πτυχών της προσφυγικού ζητήματος .

Το εργαστήριθα συντονιστεί από το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγειά – Ιατρική των καταστροφών», ΙατρικήΣχολή, ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον οργανισμό design4future.

Από τις 16:00 μέχρι και τις 19:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν 2 συζητήσεις με θέματα

1. “Share responsibility: Πώς οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην μεταναστευτική κρίση.”

2. "Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών στην μεταναστευτική κρίση."

Συντονίζει ο Άγης Τερζίδης, Παιδίατρος, Επ. Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, τ.Πρόεδρος ΕΟΔΥ 

Συμμετέχουν οι:

- Σταμάτης Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υπουργείο, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (tbc) 

- Λογοθέτης Μάνος, Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής (Υπηρεσία Υποδοχής Και Ταυτοποίησης) (tbc)  

- Τερζίδης Άγης, Παιδίατρος, Επ. Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, τ.Πρόεδρος

ΕΟΔΥ

- Κουρσουμπάς Δημήτριος, Αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής Κρίσεως Βορείου Αιγαίου

- Κύτελης Ευστράτιος, Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης (tbc)

- Βέρρος Ταξιάρχης, Δήμαρχος Δήμου Δυτικής Λέσβου

- Μωραΐτης Βασίλης, Εκπρόσωπος του Δήμου Ρόδου

- Τζιμής Ευστράτιος, Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Δόμησης

- Βατή Νταϊάνα Αφροδίτη, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού

- Βαρελτζής Απόστολος, Πρόεδρος ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε

- Χρηστίδη Έλενα Όλγα, Υπεύθυνη Ψυχολόγος του Ελληνικού Προγράμματος Διερεύνησης και Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΜΚΟ "ΜΕΤΑδραση")

- Κουβαράς Γεράσιμος, Γενικός Διευθυντής ActionAid Hellas

- Καθ. Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής

Κλινικής, Ιατρικη Σχολή, ΕΚΠΑ, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

- Καραγιάννης Γεώργιος, Υπεύθυνος Προγράμματος για τους Μετανάστες Χωρίς Έγγραφα στην Ελλάδα, Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάς (ΓΧΣ)

- Πατέστος Δημήτρης, Καρδιολόγος, Ιατρικός Συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου Ελλάς στη Μόρια

- Αποστολίδου Κατερίνα, Εκπρόσωπος Δήμου Αθηναίων – Έργο SynAthina και CuringTheLimbo

   

Ραλού Τάταρη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με το έργο

Είναι ένα έργο συνεργασίας τριετούς διάρκειας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο πλαίσιο της δράσης EuropeAid Dear) με την συμμετοχή τριάντα πέντε (35) εταίρων, από 14 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έργο συμμετέχουν 17 φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και 14 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.Το Snapshots From The Borders στοχεύει στη βελτίωση της κριτικής αντίληψης των ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών φορέων λήψης αποφάσεων καιτης κοινής γνώμης σχετικά με τις παγκόσμιες αλληλεξαρτήσεις που καθορίζουν τις μεταναστευτικές ροές προς τα ευρωπαϊκά σύνορα , με σκοπό την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το έργο αποσκοπεί στην δημιουργία ενός νέου διευρωπαϊκού δικτύου πόλεων που αντιμετωπίζουν άμεσα τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της ΕΕ, ως μέσο για την προώθηση αποτελεσματικότερων πολιτικών συνοχής σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό).

Στο πλαίσιο του έργου  έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό ψήφισμα με σκοπό να ανακηρυχθεί η 3η Οκτωβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης. 

Εταίροι στην Ελλάδα είναι οι:

1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

2. Εταιρεία Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε.»

3. Δήμος Ρόδου

4. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της  Ιατρικής  Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο

http://www.snapshotsfromtheborders.eu/