«Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες»

Τρίτη, 12 Νοε 2019 από 12:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Κεντρική Αυλή

Εκδήλωση

«Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες» 

30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Οι μαθητές γκρεμίζουν τα «τείχη» 

Μια εκδήλωση μνήμης στο κέντρο της Αθήνας με μαθητές από την DSA Γερμανική Σχολή Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα με αφορμή την επέτειο από την πτώση του γερμανικού τείχους 

 

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μια ομάδα μαθητών δίνει «ραντεβού» στην Αθήνα, για να γκρεμίσει το δικό της «τείχος». Και να χτίσει τις δικές της γέφυρες.

Σε μια εκδήλωση στην οποία δεν θα κυριαρχήσουν η θλίψη και οι σκοτεινές μνήμες, αλλά τα χρώματα και η ελπίδα για ένα αύριο χτισμένο σε δυνατότερα θεμέλια, μαθητές από την DSA Γερμανική Σχολή Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, διοργανώνουν υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα μια εκδήλωση με τίτλο «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Νέοι Φούρνοι, Πειραιώς 100 – Γκάζι) την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 μ.

Η ιστορία που θυμόμαστε

Berlin Mauer, 13 Αυγούστου 1961 – 9 Νοεμβρίου 1989. Στα 28 χρόνια, 2 μήνες και 26 μέρες της «πολυτάραχης ζωής» του το τείχος του Βερολίνου δεν άλλαξε μόνο την ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου, του κόσμου ολόκληρου, έγραψε και τη δική του ιστορία, τη βιογραφία του. Για άλλους τα συρματοπλέγματα, τα ηλεκτροφόρα καλώδια, τα παρατηρητήρια ήταν οι  περιοχές της τραγωδίας. Για άλλους μια ανάμνηση, μια «σελίδα» στην οποία μπορούσαν να εκφραστούν πολιτικά συνθήματα. Για όλους όμως το τείχος ήταν ένα ψυχολογικό, πολιτικό και κοινωνικό όριο, το ορατό σύμβολο της διαίρεσης ολόκληρης της Ευρώπης και ένας διεθνής συμβολισμός παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνθήματα διαμαρτυρίας και ηθικής αγανάκτησης έμειναν κι αυτά στην ιστορία «The world is too small for walls», «es gibt nur ein Berlin» (υπάρχει μόνο ένα Βερολίνο), «Berlin wird Mauer-frei!» (το Βερολίνο θα είναι ελεύθερο από το Τείχος).

Νοέμβριος 1989 – Νοέμβριος 2019. Και όμως πέρασαν 30 χρόνια από την πτώση του. Θυμόμαστε αλλά και σχεδιάζουμε το μέλλον. Με αφορμή την ιστορική αυτή στιγμή τόσο για τη Γερμανία και την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, οι μαθητές  διοργανώνουν στην Αθήνα εκδήλωση τιμής και μνήμης με τίτλο «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες» ,και ενώνουν τις φωνές τους με μαθητές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της υφηλίου. 

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει:

Χαιρετισμούς επίσημων προσκεκλημένων

Προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του τείχους

Συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων – χορωδίας

Έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών

Εικονική αναπαράσταση της «πτώσης του τείχους» Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα ομοίωμα του τείχους θα στηθεί από χαρτόκουτα στην αίθουσα της εκδήλωσης. Οι μαθητές των δύο σχολείων θα ζωγραφίσουν πάνω στο τείχος και θα γράψουν σε αυτό μαζί με τους επισκέπτες συνθήματα για την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συναδέλφωσης των λαών. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης θα αποτελέσει η εικονική αναπαράσταση της πτώσης του τείχους. Στόχος των παιδιών είναι να εστιάσουν όχι στην καταστροφή αλλά στο μήνυμα ελπίδας και ελευθερίας που η πτώση του τείχους έφερε σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι το «γκρέμισμα» του δικού τους τείχους θα τους αφήσει κομμάτια χαρτόκουτα ζωγραφισμένα - αυτόνομα έργα τέχνης, τα οποία και θα πάρουν μαζί τους, για να συνοδεύουν την καθημερινότητά τους στο σχολείο και να τους θυμίζουν την επέτειο αυτή. Μαζί με τα έργα τους θα κουβαλούν για πάντα στην ψυχή και στη μνήμη τους τα λόγια του Isaak Newton «Χτίζουμε πάρα πολλά τείχη και όχι αρκετές γέφυρες» και τη δέσμευση να διεκδικήσουν να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς τείχη που ορθώνονται και χωρίζουν τους ανθρώπους.

 

Με την παράκληση της αναφοράς

Περισσότερες πληροφορίες: κύριος Βασίλης Τόλιας, DSA Γερμανική Σχολή Αθηνών, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 - 6199260

κυρία Κυριακή Πετρέα, Ελληνογερμανική Αγωγή, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 - 8176762