Το ΒΜΦ συμμετέχει στις ψηφιακές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 | 25 - 27 Σεπτεμβρίου 2020

Παρασκευή, 25 Σεπ 2020 - Κυριακή, 27 Σεπ 2020 εώς 23:55

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση

25-27 Σεπτεμβρίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και  Αθλητισμού γιορτάζει για 24η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση – η δια βίου μάθηση. Φέτος για πρώτη φορά, λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία της δημόσιας υγείας που επέβαλε το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, ο εορτασμός θα γίνει ψηφιακά, παρά το γεγονός ότι ο θεσμός έχει ως πυρήνα τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις κοινότητες που τη μοιράζονται σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τον εορτασμό των ΕΗΠΚ δε θα μπορούσε να λείπει και φέτος το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το οποίο κατά το προηγούμενο διάστημα της κοινωνικής απομόνωσης παρέμεινε ανοιχτό και «ζωντανό» μέσα από τον ψηφιακό χώρο, μη σταματώντας ούτε στιγμή να φέρνει σε επαφή μικρούς και μεγάλους με ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο -το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας- και τη βιομηχανική μας κληρονομιά. Με προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση μικρών και μεγάλων, το ΒΜΦ συνδύασε την έμπνευση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων του με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, συντελώντας στη δημιουργία υψηλού περιεχομένου εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων για όλη την οικογένεια, στις οποίες είχαν -και συνεχίζουν να έχουν-  όλοι εύκολη πρόσβαση, με ένα  κλικ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΒΜΦ συμμετέχει στις ΕΗΠΚ 2020 μέσα από τρεις συναρπαστικές ψηφιακές δράσεις τις οποίες σας καλεί να ανακαλύψετε ξανά:

Βίντεο Ξενάγηση στο ΒΜΦ (με αγγλικούς υπότιτλους)

Για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών

Ακολουθούμε τους ανθρώπους του μουσείου, σε μια ξεχωριστή διαδρομή στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Ένα εργοστάσιο που γέμιζε με φως και ενέργεια ολόκληρη την πρωτεύουσα, ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο, ανοίγει τις πόρτες του και ψηφιακά και μας καλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία και τη λειτουργία του, τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, τα μηχανήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα στη θέση τους, το ρόλο των εργαζομένων και όχι μόνο…

Περισσότερα: εδώ

 

DIY Art Lab

Για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών

Ανακαλύπτουμε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές. Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που σίγουρα όλοι έχουμε στο σπίτι, αλλά και πολλή φαντασία, φτιάχνουμε από την αρχή το δικό μας εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Περισσότερα: εδώ

 

Ένας ποντικός Τρύπωσε στο Γκάζι (Animated short tour)

Για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών

Ακολουθούμε τον πιο παράξενο «ψηφιακό» ξεναγό που δεν είναι άλλος από έναν αξιαγάπητο ποντικό! Μας αφηγείται την ιστορία του, «τρυπώνουμε» μαζί του στο παλιό εργοστάσιο και το ανακαλύπτουμε μέσα από τα μικροσκοπικά του μάτια. Ένα συναρπαστικό animated video που μας βοηθά να ανακαλύψουμε το ιστορικό ίδρυσης του πρώτου εργοστασίου ενέργειας, τα βασικά στάδια της γραμμής παραγωγής του φωταερίου καθώς και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια.

Περισσότερα: εδώ