fbpx

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Δέδες μιλά στο Magazine για την ευθύνη που έχει να μην ανακοπεί η φόρα του πολυχώρου και για το 3ετές πρόγραμμα για την ενίσχυση του Πολιτισμού σε συνεργασία με Δήμο Αθηναίων και ΟΠΑΝΔΑ.

Η Τεχνόπολη είναι ίσως από τα λίγα μέρη όπου το motto «η καρδιά της πόλης χτυπάει εδώ» δεν "φοριέται" σαν κλισέ, αλλά ισχύει. Τα κόκκινα φουγάρα, οι συναυλίες κι ο χορός με μια μπύρα στο χέρι, οι απογευματινές βόλτες, οι εκθέσεις και η θέα στο Παρατηρητήριο... Όλοι μας έχουμε μια ξέγνοιαστη ανάμνηση από το βιομηχανικό πάρκο στο Γκάζι. Και ο Κωνσταντίνος Δέδες είναι εδώ για να διασφαλίσει την ξεγνοιασιά αυτή, να προσπεράσει τα εμπόδια της πανδημίας και να φέρει, όπως υπόσχεται, μια «πολιτιστική επανεκκίνηση» στον Δήμο της Αθήνας.

Μπορεί να μην είναι ο τυπικός Πρόεδρος που περιμένει να δει κανείς στην Τεχνόπολη και αυτό γιατί σε αιφνιδιάζει με το χιούμορ και την εξωστρέφειά του. Το πρόγραμμά του ξεκινά με τη στολή του χειρούργου οδοντίατρου στο Golden Smile στην Κηφισιά και συνεχίζει με απανωτές συσκέψεις για τη διαχείριση του δημοφιλούς πολιτιστικού πολυχώρου.

«Για εμένα η εξωστρέφεια είναι μια φυσική εξέλιξη. Τη θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση και για το επάγγελμα που κάνω και για τον θεσμικό ρόλο που επιτελώ. Δεν γίνεται να είσαι εσωστρεφής και να θες να εκπροσωπήσεις έναν οργανισμό ή να πείσεις έναν ασθενή για τη θεραπεία του. Είναι μια "απαίτηση" που πρέπει να έχεις, γιατί σε βοηθά πάρα πολύ. Αν εγώ έκανα τα καλύτερα δόντια του κόσμου και το ήξερε μόνο η μητέρα μου, δεν θα αφορούσε κανέναν. Αν πάλι ήμουν ο πρόεδρος της Τεχνόπολης και το ήξερε μόνο το προσωπικό της, δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν. Αν ξέρει κάποιος το πρόσωπο του προέδρου, αυτό σημαίνει ότι έρχονται πολύ πιο εύκολα και άμεσα οι προτάσεις και οι προσεγγίσεις» μού αναφέρει.

Αφορμή για την κουβέντα μας αποτελεί το μεγαλόπνοο τριετές σχέδιο που ανακοινώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ) για την ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, την αξιοποίηση και δημιουργία σύγχρονων υποδομών, αλλά και την πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τα πρώτα βήματά του στον Δήμο Αθηναίων.

Πότε σκεφτήκατε πρώτη φορά ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά προέκυψε μετά από ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, όπου αιφνιδιάστηκα με το πόσο "τακτοποιημένη" και οργανωμένη πόλη είναι σε όλους τους τομείς: καθαριότητα, κυκλοφορία και κυρίως προσβασιμότητα. Γύρισα και σκέφτηκα ότι αποκλείεται να μην μπορεί να εφαρμοστεί αυτό και στην Αθήνα. Τότε μπήκε το "μικρόβιο" ότι θέλω να κάνω κάτι για την πόλη μου.

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, βρέθηκα στο διοικητικό συμβούλιο της Τεχνόπολης ως αντιπρόεδρος. Είχα ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών προτού αναλάβω την προεδρία, οπότε άρχισα να βλέπω εκ των έσω πώς λειτουργεί και το ΔΣ, και η Τεχνόπολη και ο Δήμος Αθηναίων σε σχέση με την Τεχνόπολη. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Κώστα Μπακογιάννη ήταν φυσικά πολύ τιμητικό. Δεν με φόβισε, είχα κάποια πατήματα σε αυτό και με ενέπνευσε να κάνω κάτι παραπάνω.

Πώς ήταν η μετάβαση από την οδοντιατρική στην οργάνωση και παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων;

Ήταν πολύ φυσιολογική. Η οδοντιατρική είναι κάτι που έχω κατακτήσει, ζω και βιοπορίζομαι από αυτή και βρίσκω ότι έχει μια μεγάλη αίσθηση τέχνης γιατί περιλαμβάνει την αισθητική. Αν σκεφτεί κανείς ότι η δουλειά μου είναι να δίνω στους ανθρώπους την αυτοπεποίθηση να χαμογελούν με ανοιχτά χείλη, αυτό από μόνο του εμπεριέχει έμπνευση. Με εμπνέουν οι αντιδράσεις των ασθενών, οι οποίοι ξαφνικά απολαμβάνουν το στόμα και το χαμόγελό τους. Θεωρώ ότι η οδοντιατρική έχει αίσθηση καλλιτεχνίας γιατί έχει να κάνει με χρώμα, με σχήμα, με λειτουργικότητα και το πώς συνδυάζονται αυτά μεταξύ τους. Οπότε την αντιμετωπίζω σαν τέχνη, απλά έχει πολύ αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς που πρέπει να τηρηθούν.

Δεν υπήρχε άρα μετάβαση, μου φαίνονται σαν συγκoινωνούντα δοχεία, είναι κομμάτια του χαρακτήρα μου. Κανένα δεν μου είναι παράταιρο ούτε αισθάνομαι ότι συναντάω κάποια δυσκολία στο να τα συνδυάσω.

"Θέλω η Τεχνόπολη να είναι η μικρογραφία μιας πλήρους οργανωμένης πόλης. Να είναι 100% προσβάσιμη σε όλων των ειδών τις αναπηρίες"

Τι στόχους θέσατε όταν πρωτοαναλάβατε την προεδρία, τι οραματιστήκατε.

Όταν ανέλαβα, η Τεχνόπολη είχε ήδη έναν δρόμο που διένυε. Ο κόσμος της και οι εργαζόμενοί της είχαν όνειρα και πράγματα να κάνουν, τα οποία και έκαναν. Επομένως ο πρώτος στόχος μου ήταν να μη σταματήσω τη φόρα αυτή, να συνεχίσω το έργο και να το ενισχύσω. Ο δεύτερος στόχος και πιο προσωπικός ήταν να εμπνεύσω τον κόσμο της Τεχνόπολης, να αποτελέσω ένα κομμάτι καινούργιο που θα φέρει έναν νέο "αέρα" και θα γίνει ουσιαστικά ένα "όχημα", να πάει η Τεχνόπολη και σε άλλα πράγματα, στα οποία δεν φανταζόταν ότι μπορούσε να πάει (ή δεν προλάβαινε να πάει). Δεν ήθελα να μιμηθούμε συνταγές άλλων ευρωπαϊκών πόλεων ή θεσμών αλλά να πάρουμε πράγματα που έχουν δοκιμαστεί και να τα φέρουμε - προσαρμόσουμε στα μέτρα της Αθήνας, χωρίς να αλλάζουν την καθημερινότητά της αλλά να τη βελτιώνουν.

Θέλω η Τεχνόπολη να είναι η μικρογραφία μιας πλήρους οργανωμένης πόλης. Να είναι 100% προσβάσιμη σε όλων των ειδών τις αναπηρίες. Είναι σημαντικό να βγει προς τα έξω ότι η Τεχνόπολη δεν κάνει μόνο συναυλίες: Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις και φεστιβάλ που αφορούν και δίνουν "οξυγόνο" σε πολλές και πολύ συγκεκριμένες ομάδες. Οπότε αυτό που με ενδιαφέρει ήταν αυτό να γίνει γνωστό, να επικοινωνηθεί με έναν τρόπο που θα προσελκύσει και να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο.

«Είμαστε πολύ τυχεροί γενικώς γιατί είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα στην Τεχνόπολη και στον Δήμο - η μία αγκαλιάζει και συμπληρώνει την άλλη. Δεν έχω ακούσει "όχι" σε κάποια πρόταση ούτε από τον δήμαρχο ούτε από το ΔΣ.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2020

Του ζητώ να μου κάνει έναν απολογισμό για το 2020, μια χρονιά που έπληξε ανεπανόρθωτα τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η χρονιά ήταν ζημιογόνος για όλους τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, αλλά ο Κωνσταντίνος Δέδες κρατάει το θετικό πρόσημο: «Η στήριξη του Δήμου απέναντι στους καλλιτέχνες μάς έδωσε τέτοια ψυχική ανάταση και συγκίνηση που "γεμίσαμε". Δεν ασχοληθήκαμε με τη ζημία τόσο, μας ενδιέφερε να είναι ασφαλής ο κόσμος, να περάσει καλά, να τραγουδήσουν οι καλλιτέχνες και να στηριχθούν, να πάρουν όλα τα έσοδα.»

Σημειώνεται ότι το 2020 η Τεχνόπολη, στο πλαίσιο στήριξης του Πολιτισμού, πραγματοποίησε συνολικά 38 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 26.000 θεατές και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ σε αυτές έδωσαν το παρών 280 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και μουσικοί και 250 εργαζόμενοι από τον χώρο του Πολιτισμού."

Κλείνετε σχεδόν ενάμιση χρόνο στο "τιμόνι" της Τεχνόπολης. Τι πέτυχε, τι άλλαξε και πού εστιάσατε.

Νομίζω καταφέραμε πάρα πολλά αυτόν τον ενάμιση χρόνο, παρά την την πανδημία. Ως προς τα πιο πρακτικά ζητήματα, θέλαμε να ανακαινίσουμε κάποιους χώρους του πολυχώρου. Φέραμε νέους φιλικούς προς το περιβάλλουν φωτισμούς, δενδροφυτεύσαμε, μεγαλώσαμε την παιδική χαρά, φέραμε όργανα για παιδιά με αναπηρία, τοποθετήσαμε ένα συντριβάνι για να δώσουμε μια αίσθηση δροσιάς, φέραμε καινούργια διακοσμητικά στοιχεία όπως καρέκλες-σβούρες, παγκάκια, δημιουργήσαμε χώρους αναψυχής για να κάθεται ο κόσμος και να περνά περισσότερο χρόνο, φτιάξαμε ένα ανοιχτό γυμναστήριο. Και όλα αυτά έγιναν με μικρό κόστος, ήταν μέλημά μας αυτό.

Από εκεί και πέρα δημιουργήσαμε νέες δράσεις ψηφιακής μορφής που είναι προσβάσιμες σε όλους από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία. Διοργανώσαμε 38 συναυλίες για καθήμενους με απόλυτη ασφάλεια και τηρώντας κατά γράμμα τα μέτρα ασφάλειας. Και δώσαμε μια ευκαιρία στους καλλιτέχνες να εκφραστούν, να βγάλουν χρήματα και να στηρίξουν και τους ίδιους αλλά και τους συνεργάτες τους, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Έχει silver linings η πανδημία;

Προσωπικά, το μόνο αρνητικό που έχω διαπιστώσει ως προς την πανδημία είναι ο φόβος. Το να φοβάσαι είναι ανασταλτικό για πάρα πολλά πράγματα, από το να κοιμηθείς, να δουλέψεις μέχρι να ερωτευτείς και να συναναστραφείς. Για όλα τα υπόλοιπα ευτυχώς φρόντισαν οι επιστήμονες: υπάρχουν οι εμβολιασμοί και πλέον έχουμε απομυθοποιήσει τον ιό, γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται και πώς επιδρά. Ο φόβος όμως είναι κάτι δυσβάσταχτο για έναν άνθρωπο, ειδικά αν θέλει να δημιουργήσει.

Η πανδημία ήταν σαν να μας προκάλεσε, βάλαμε στοίχημα ότι θα κρατήσουμε ανοιχτή την Τεχνόπολη παρά τον ιό. Και το καταφέραμε. Να σημειωθεί ότι δεν είχαμε κάτι στο συρτάρι σε περίπτωση μιας κλειστής Τεχνόπολης. Έκατσε όλη η ομάδα και σχεδίασε όλες τις δράσεις μας από την αρχή με ουσιαστική έμφαση στο να μπορεί ο καθένας να τις παρακολουθήσει χωρίς να χρειάζεται να έρθει. Και αυτό ήταν ένα πολύ απαιτητικό πρότζεκτ. Μεταξύ άλλων παρουσιάσαμε μια online ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης, να έχουμε Live streaming μεταδόσεις σε όλα τα events και τις συναυλίες. Κάναμε πάρα πολλές δράσεις όπως πχ τα Pyjama's Sessions και όλα τα φεστιβάλ μας -όπως το Science Festival - άρχισαν να μπαίνουν σε μια ψηφιακή ροή. Τον Μάιο έρχεται το 20th Athens Technopolis Jazz Festival και τον Ιούνιο η Athens Music Week.

Η πανδημία μάς έκανε να σκεφτούμε ότι έχουμε περισσότερες δυνατότητες και σαν χώρος και σαν Δήμος και σαν σύνολο ανθρώπων. Θα διατηρήσουμε τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, τις οποίες μάθαμε να χρησιμοποιούμε πολύ καλά. Επί της ουσίας το έργο που κάνει η Τεχνόπολη και ο Δήμος δεν είναι αυστηρά τοπογραφικό: Ένα live event της Τεχνόπολης δεν αφορά μόνο τους Αθηναίους, αφορά όλη την Ελλάδα και φυσικά μπορεί να φύγει και έξω από τα σύνορα. Οπότε στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη μετάδοση των διοργανώσεων με πολύ χαμηλούς οικονομικού όρους. Και αυτό το εξασφαλίσαμε χάρη στον δήμαρχο και τον Δήμο.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

"Είναι μια ενέργεια του Δήμου, η οποία ξεκίνησε -μεταξύ άλλων- από το μέλημά μας να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Βάλαμε κάτω την εξίσωση που ήταν να τραγουδήσουν, να πληρωθούν και όλο αυτό να γίνει με ασφάλεια και για τους ίδιους και για το κοινό. Την εξίσωση αυτή τη λύσαμε το καλοκαίρι του 2020: Διοργανώσαμε συναυλίες με απόλυτη ασφάλεια και από τις αντιδράσεις του κόσμου και των καλλιτεχνών αισθανθήκαμε τόση συγκίνηση, χαρά και πληρότητα ώστε είμαστε διατεθειμένοι να το επαναλάβουμε και εφέτος, μέσα από το νέο πρόγραμμά μας σε συνεργασία με τον Δήμο και τον ΟΠΑΝΔΑ που στόχο έχει να ενοποιήσει όλους τους φορείς πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας και να φτιάξει έναν νέο πολιτιστικό χάρτη της πόλης που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες από όλα τα είδη Τέχνης. Το Open Call στήριξης του πολιτισμού για όσους θέλουν να συμμετάσχουν έχει ήδη ανακοινωθεί.

Είναι ένα πρότζεκτ έτοιμο: Έχει κοστολογηθεί (ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 14,9 εκατ. ευρώ) έχουν βρεθεί τα χρήματα και υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα. Έχουν ήδη δρομολογηθεί μελέτες για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση κτιρίων. Θα αξιοποιήσουμε κτίρια που δεν έχουν αξιοποιηθεί στον Δήμο της Αθήνας. Θα φτιάξουμε καινούργια μουσεία, όπως το Μουσείο "Μαρία Κάλλας", θα ανοίξουν καινούργιοι χώροι στην Αθήνα και θα επαναλειτουργήσουν άλλοι, οι οποίοι ήταν κλειστοί για πάρα πολλά χρόνια όπως ο κινηματογράφος ΑΒ. Να σημειώσω ότι κάθε χώρος που ανοίγει θα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσβάσιμα σε όλους."

"Το Μουσείο "Μαρία Κάλλας" ανοίγει για το κοινό στα τέλη του 2022"

Τι μπορείτε να μας πείτε για το Μουσείο "Μαρία Κάλλας";

Το Μουσείο "Μαρία Κάλλας" είναι κάτι που περίμενε πολύ καιρό το κοινό εντός και εκτός συνόρων και που νομίζω χρωστούσαμε στην Κάλλας. Θα έχει ως σκοπό του να γνωρίσει στον επισκέπτη - είτε γνωρίζει την ιστορία της Κάλλας είτε όχι - την πολύπλευρη προσωπικότητά της και τι σηματοδοτούσε σαν καλλιτέχνιδα. Θα περιλαμβάνει εκθέματα που είναι ήδη στην κατοχή του Δήμου ή δόθηκαν από διάφορους δωρητές.

Το Μουσείο θα στεγαστεί επί της Μητροπόλεως 44 και θα εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους. Είναι ένας χώρος που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το όραμα που έχουμε για το μουσείο και έχει 100% προσβασιμότητα. Το μουσείο θα ανοίξει για το κοινό προς τα τέλη του 2022.

Τι να περιμένουμε από την Τεχνόπολη για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021;

Μετά το Open Call όσον αφορά στη στήριξη του Πολιτισμού, αυτό που μπορεί να περιμένει ο δημότης από την Τεχνόπολη είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών -όπου πάλι θα δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια- και ποικίλες καθημερινές δράσεις με εικαστικές εκθέσεις και φωτογραφικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ που θα καταστήσουν την Τεχνόπολη έναν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της σχεδόν 12 ώρες την ημέρα.

Τι θα θέλατε για την Τεχνόπολη σε τρία χρόνια από τώρα. Ποιο θα ήταν ένα νέο στοίχημα για εσάς.

Το στοίχημα για εμένα ήταν, είναι και θα είναι να δικαιώσω την επιλογή του δημάρχου, να μην απογοητεύσω τον κόσμο της και να μπορέσω τα μεγαλεπήβολα σχέδια - που ούτως ή άλλως επιτάσσει ο χώρος - να τα υλοποιήσω και να τα πάω δύο-τρία βήματα παρακάτω.

Αγαπημένη γωνιά στην Τεχνόπολη;

Νομίζω η "γωνιά" μου είναι η στιγμή που συναντάω τη Σίσι, το σκυλάκι-μασκότ της Τεχνόπολης. Δεν θα άλλαζα με τίποτα τη στιγμή που μπαίνω στον χώρο και τρέχει κατά πάνω μου. Είναι ένας πιστός φίλος και μου φτιάχνει τη διάθεση.»

Η σχέση σας με τα social media;

Είναι ένα εργαλείο δουλειάς. Είναι πάρα πολύ καλή σχέση γιατί ούτως ή άλλως τα social ακολουθούν τις δικές μου επιλογές, όχι εγώ τις δικές τους. Χειρίζομαι ο ίδιος τους λογαριασμούς μου, είμαι λίγο ψυχαναγκαστικός σε αυτά, οπότε ακόμα και το κόμμα και την τελεία θα τη βάλω εγώ όταν νομίζω και όπως νομίζω.

Σε ποιες άλλες πόλεις θα μπορούσατε να ζήσετε;

Νομίζω δεν θα μπορούσα εύκολα να ζήσω σε άλλη πόλη. Είμαι λίγο τοπικιστής σαν χαρακτήρας, "αμετακίνητος". Θυμάμαι στη Νέα Υόρκη που είναι μέχρι τώρα το μεγαλύτερο σε διάρκεια ταξίδι μου να νιώθω μετά από λίγες μέρες ότι μου λείπει η Αθήνα, το "σπίτι" μου.

Τι σας ενοχλεί;

Με ενοχλεί η αγένεια σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκφράσεις της. Τη θεωρώ έλλειψη πολιτισμού.

Τι σας αρέσει;

Μου αρέσει η πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας. Βρίσκω γοητευτικό το ότι σε κάθε γωνιά συναντάς ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Έχω δει στην πλατεία Πρωτομαγιάς ανθρώπους από το Πακιστάν να παίζουν κρίκετ και σε πλακόστρωτα ανθρώπους να χορεύουν παραδοσιακούς αφρικανικούς χορούς με τα παιδιά τους. Σε κάθε στενό μπορείς να βρεις και μια άλλη χώρα.

Τι σας εμπνέει;

Με εμπνέει το γεγονός ότι όλα μπορούν να γίνουν. Δεν υπάρχει "δεν γίνεται". Στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει τίποτα που να μη γίνεται.

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης μιλά στο Reader.gr για τον πιο ανοιχτό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας, για τα σχέδιά του αλλά και για τα social media.

Φωτογραφίες: Γιάννης Καρύτσας

Το πρόγραμμά του είναι πιεσμένο. Το πρωί συνήθως ξεκινά τη μέρα του με τη στολή του χειρουργού οδοντιάτρου στο Golden Smile στην Κηφισιά και τη συνεχίζει με πουκάμισο σε εξωτερικά ραντεβού για να καταλήξει σε συσκέψεις. 

Ο Κωνσταντίνος Δέδες δεν είναι ο τυπικός Πρόεδρος που περιμένεις να δεις στην Τεχνόπολη. Όταν καταφέρεις να τον συναντήσεις (ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγη ώρα έξω από το γραφείο του) θα σε κάνει να νιώσεις άνετα, να γελάσεις με τα αστεία του και να συζητήσεις ανοιχτά για ό,τι σε απασχολεί.   

Μια τέτοια συζήτηση κάναμε και πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. 

Έχεις γράψει στα social media: «Δημιουργώ χαμόγελα. Ποια είναι η δική σου υπερδύναμη»; Υπάρχει μεγαλύτερη υπερδύναμη από αυτή και εσύ ποια άλλη θα ήθελες να έχεις; 

«Εγώ δημιουργώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά για ένα ωραίο χαμόγελο. Η μεγαλύτερη υπερδύναμη, όμως, πιστεύω είναι να δημιουργείς τη διάθεση στους άλλους να χαμογελούν. Και αυτή σίγουρα θέλω να την αποκτήσω»!

Τρία πράγματα που σου αρέσουν στην Αθήνα και τρία που θα άλλαζες.

«Μου αρέσει η ιστορία της Αθήνας, μου αρέσει το Ιστορικό Κέντρο και γενικώς οι δρόμοι της, τα κτήριά της. Μου αρέσει το ότι είναι μια πόλη που πραγματικά δεν κοιμάται ποτέ. Και μου αρέσει πάρα πολύ η πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Αυτή η μίξη τόσων και διαφορετικών πολιτισμών και πληθυσμών είναι που με γοητεύει. Δεν μου αρέσει η έλλειψη προσβασιμότητας και ο αποκλεισμός σε αρκετούς χώρους σε ΑμΕΑ, η οδική συμπεριφορά των κατοίκων και των επισκεπτών της όπως η παράνομη στάθμευση σε ράμπες ΑμΕΑ και κάποιες φορές με κουράζει η ταχύτητά της».

Η αγαπημένη σου γωνιά; Πού συχνάζεις; 

«Αναλόγως τη διάθεση. Αυτά συνήθως καθορίζονται από τις παρέες. Τους τελευταίους μήνες πάντως μπορώ να πω με σιγουριά ότι αγαπημένη μου γωνιά είναι η Τεχνόπολη. Και ευτυχώς είναι μεγάλη –δεν είναι γωνιά».

Στην Τεχνόπολη ποιο είναι το στοίχημα; Ποιος θα είναι ο νέος χαρακτήρας της; 

«Έχει ούτως ή άλλως τόσο έντονη ταυτότητα η Τεχνόπολη που το μόνο έξυπνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας Πρόεδρος είναι να ενισχύσει το ήδη υπάρχον πολιτιστικό προϊόν, να το εμπλουτίσει. Τα πάει πολύ καλά από μόνη της, έχει πολύ καλό μηχανισμό παραγωγής και αποδοχής, φυσικά μπορούμε να ανοίξουμε την πολιτισμική και πληθυσμιακή βεντάλια της –η οποία δεν είναι κλειστή, απλώς μας παίρνει κι άλλο».

Σε ποιους απευθύνεται και σε ποιους θα ήθελες να απευθύνεται; 

«Απευθύνεται σε όλους. Δεν έχει κοινωνικούς ή ηλικιακούς αποκλεισμούς, πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς. Βασικό μας μέλημα είναι να φτάσει παντού το μήνυμα ότι η Τεχνόπολη είναι ανοιχτή και ότι όλοι και όλες μπορούν να κάνουν ή να παρακολουθήσουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

Τι ξεχωρίζεις από το παρελθόν ή το παρόν της Τεχνόπολης;  

«Ένα πράγμα που είχα ξεχωρίσει περνώντας έξω από την Τεχνόπολη (γιατί μένω πάρα πολύ κοντά και περπατάω πολύ μέσα στην Αθήνα) είναι το Athens Technopolis Jazz Festival, που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια του και είναι μια μουσική εβδομάδα εξαιρετικής ποιότητας με μουσικές από όλη την Ευρώπη και σχεδόν από όλο τον κόσμο. Το ξεχωρίζω και μου αρέσει πάρα πολύ αν και δεν είμαι φαν της τζαζ – μου αρέσει αυτό που ακούω όμως. Επίσης, ξεχωρίζω το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης, ένα μουσείο που διαφυλάσσει και αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το μοναδικό βιομηχανικό μνημείο πλήρως σωζόμενο στην Ευρώπη! Είναι ένα μουσείο πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας, το οποίο διοργανώνει εξαιρετικές δράσεις όπως το ''Let’s be late'', το sleepover για τα παιδιά κ.ά. Θα πει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνονται όλες αυτές οι δράσεις σε ένα μουσείο – κι όμως γίνονται. Ακόμη μου αρέσει πολύ το INNOVATHENS, ένα σύγχρονο hub που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, το Athens Science Festival κ.ά. Τέλος, είμαστε πολύ χαρούμενοι φέτος γιατί εγκαινιάζουμε το πλήρως ανακαινισμένο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που μετονομάστηκε σε Αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ". Είναι ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο με εγκαταστάσεις ηχητικές, φώτα... Και έτσι μπορούμε να φιλοξενήσουμε κι άλλα πράγματα, να ανοίξουμε τη βεντάλια και να έρθει ο κόσμος στην Τεχνόπολη για ακόμη περισσότερους λόγους».

Τι διαφορετικό θα ήθελες να δεις; 

«Δεν μου λείπει κάτι, απλώς θεωρώ ότι η Τεχνόπολη είναι ένας ζωντανός  χώρος πολιτισμού που λόγω ενέργειας, ιστορίας και δράσεων χωράει τα πάντα. Μπορούν να μπουν τα πάντα στο πρόγραμμα – με έναν συγκεκριμένο τρόπο βέβαια γιατί έχει μία ταυτότητα και είναι ένα μνημείο. Έτσι κι αλλιώς, δεν περνάει κάτι μόνο με εντολή προέδρου, οι αποφάσεις λαμβάνονται ομαδικά, σε άμεση συνεννόηση με την ομάδα της Τεχνόπολης, με τον Δήμο».

Από λάτρης των τεχνών και χειρουργός οδοντίατρος, Πρόεδρος της Τεχνόπολης. Πώς έκανες την αλλαγή και γιατί τώρα;   

«Το Πρόεδρος της Τεχνόπολης και το χειρουργός οδοντίατρος δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Είναι δύο ρόλοι που συνδυάζονται. Ως άνθρωπος πάντα είχα ανησυχίες σε διάφορους τομείς της ζωής μου, ωστόσο η ιδανική στιγμή ήρθε με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος με ενέπνευσε να θέλω να κάνω πράγματα για την πόλη μου. Η οδοντιατρική είναι το παιδικό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα, η θέση μου στην Τεχνόπολη είναι ο τρόπος που εκφράζομαι για τα κοινά, εκεί δηλαδή που προσπαθώ να κάνω τη διαφορά, να προσφέρω στην πόλη».

Ποια είναι η σχέση σου με την τέχνη;

«Η τέχνη δεν είναι ένας στενός όρος. Δεν είναι η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός. Τέχνη κάνουμε όλοι μας. Τέχνη είναι ο τρόπος που θα μιλήσεις και θα συμπεριφερθείς στο διπλανό σου. Οπότε την τέχνη έβρισκα πάντα έναν τρόπο να την αντιλαμβάνομαι μέσα στη ζωή γενικώς. Τέχνη κάνει ο οποιοσδήποτε προσπαθεί και φέρεται με πολιτισμό είτε στην πόλη του είτε στον συνάνθρωπό του. Οπότε ναι, από πολύ μικρό παιδί ασχολούμαι με την τέχνη».  

Έχεις ως μότο το «Βαρέθηκα να ακούω, αυτό δεν γίνεται». Πιστεύεις ότι όλα γίνονται αν το θέλει κάποιος; 

«Ο λόγος που το είπα αυτό είναι ότι όντως έχω βαρεθεί να ακούω ''αυτό δεν γίνεται''.  Αν πίστευα ότι κάτι δεν γίνεται δεν θα ήμουν εδώ. Είναι θέμα σχεδιασμού, είναι θέμα οράματος, έμπνευσης, κόπου, χρόνου. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Και είμαι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει ότι το ''δεν γίνεται'' είναι θέμα ατομικής απόφασης αλλά ομαδικής. Χρειάζεται να πείσεις πολλούς και να το πείτε όλοι μαζί. Απλώς πρέπει να έχεις υπομονή, να βλέπεις μακροπρόσθεσμα και να είσαι ανοιχτός».

Ποια είναι η άποψη σου για τα social media; 

«Εγώ βασικά αγαπώ τα social media, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά εργαλεία και τα χρησιμοποιώ τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Παρουσιάζω τη δουλειά μου μέσα απ΄αυτά και ταυτόχρονα συνδέομαι με ανθρώπους. Αυτό που δεν μ' αρέσει είναι ο τρόπος χρήσης από κάποιους. Γι' αυτό και καθορίζεις εσύ τι θα δεις, τι θα ακολουθήσεις και τι θα επιβραβεύσεις». 

Τι δεν θα ανέβαζες εσύ; 

«Κάτι που για μένα δεν είναι ηθικά σωστό, προσβάλλει την αισθητική μου και τους άλλους. Οπότε δεν θα ανέβαζα πράγματα που θα επηρέαζαν έστω και έναν άνθρωπο αρνητικά ή κάτι που θα μπορούσε κάποιος να το παρεξηγήσει γιατί δεν έχει τη σωστή επεξήγηση. Καμιά φορά η εικόνα μπορεί να στείλει το λάθος μήνυμα». 

Το επόμενο ταξίδι σου πού θα ήθελες να είναι;  

«Στην Ισλανδία για το τοπίο και τη φυσική ομορφιά. Δεν το έχω προγραμματίσει γιατί η αλήθεια είναι ότι έχοντας ένα οδοντιατρείο που δουλεύει συνέχεια συν το αξίωμα του Προέδρου συν τα Δημοτικά, το επόμενο ταξίδι μου το ονειρεύομαι σε 4 χρόνια». 

Η Τεχνόπολη παίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό; 

«Φυσικά και παίζει. Γιατί το ζωντανό αυτό μουσείο περπατιέται, κάθε κτήριό του έχει ιστορική αξία και δεν υπάρχει στην Ευρώπη αντίστοιχό του. Και η Αθήνα βέβαια από μόνη της είναι ένας τουριστικός προορισμός, τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά. Απλώς θα πρέπει εμείς να μη μείνουμε μόνο σε αυτά που έχουμε αλλά να αναδείξουμε όσα ήδη συμβαίνουν, να τα ενισχύσουμε με σύγχρονες ενέργειες, με σύγχρονα δρώμενα, να δημιουργήσουμε νέα πολιτιστικά προϊόντα, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Το δικό μας ζητούμενο είναι να μάθει ο κόσμος τα δρώμενα που έχουμε και να βρει χρόνο να τα παρακολουθήσει – γιατί όντως έχουμε πολλά. Ακόμη και αν δεν τα δει, όμως, καλό είναι να μάθει τι έγινε». 

Πηγή: Reader.gr

Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων Α.Ε., κάνει την αποτίμηση και θέτει τους στόχους για το άμεσο μέλλον

Του Δημήτρη Μαστρογιαννίτη

Αναλάβατε πριν από δέκα πέντε μήνες. Τότε, πάλι στην A.V., είχατε αναλύσει τους άξονες στους οποίους επρόκειτο να κινηθείτε. Να τους θυμηθούμε, πριν δούμε πόσο υλοποιήθηκαν;
Τόσο εγώ όσο και η πρόεδρος της Τεχνόπολης, κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου, επιμένουμε σε τρεις άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η δουλειά μας. Ο πρώτος και πιο σημαντικός ήταν ν’ αναδείξουμε τον μουσειακό χαρακτήρα αυτού του βιομηχανικού χώρου, που είναι το νεότερο μνημείο της Αθήνας και το πιο ολοκληρωμένο εργοστάσιο γκαζιού στην Ευρώπη. Δεύτερος στόχος ήταν να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη η Τεχνόπολη. Tρίτος, αυτός ο χώρος να δίνεται σε νέους δημιουργούς απ’ όλο το φάσμα των τεχνών για να συναντήσουν το κοινό τους, και να βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα.

Λόγω εποχής, ας αρχίσουμε με τον οικονομικό άξονα.
Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο της αυτοτέλειας. Η Τεχνόπολη, ως Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών, δεν είναι πια ζημιογόνα. Ανοίγω μια παρένθεση. Να θυμίσω πως τελείωσε και ο διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, που δείχνει οικονομικές ατασθαλίες. Μένει η δικαιοσύνη να αποφανθεί τι είδους ευθύνες υπάρχουν και να τις αποδώσει. Ο Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Αθηναίων, λοιπόν, έδινε ένα συγκεκριμένο ποσό στην Τεχνόπολη, το οποίο έχουμε μειώσει και ευελπιστούμε μέχρι τέλος της χρονιάς να το μειώσουμε κι άλλο. Έχουμε περιορίσει πολύ τις δαπάνες και έχουμε αυξήσει τα έσοδα. Αυτά, ενώ δημιουργούμε και το Μουσείο! Τα έσοδα της Τεχνόπολης έρχονται από την ενοικίαση των κτιρίων, τα ποσοστά των συναυλιών, τη διαχείριση των κυλικείων, είτε του δικού μας είτε των κυλικείων που διαθέτει ο δήμος σε δημοτικά διαμερίσματα, και τις χορηγίες – στο φετινό μας πρόγραμμα χορηγός είναι η Cosmote. Η οικονομική μας αυτοδυναμία καθιστά εφικτό, σε μια εποχή όπου το δημόσιο χρήμα έχει περιοριστεί πάρα πολύ, να συνεχίζουμε να παράγουμε πολιτισμό χωρίς να επιβαρύνουμε το δημότη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχουμε και κοινωνική προσφορά. Θυμηθείτε τη συναυλία που διοργανώσαμε με τους «Γιατρούς του Κόσμου», όπου αντί για εισιτήριο ο κόσμος έφερνε αντιβιοτικά, ή το πολύ πρόσφατο δωρεάν Jazz festival. Δωρεάν θα είναι και η είσοδος στο μουσείο.

Πρόσεξα στο χώρο όπου δίνονται οι συναυλίες το στήσιμο μιας φοβερής, πλήρους εξοπλισμένης σκηνής!
Αποφασίσαμε πως αντί να νοικιάζουμε το χώρο, να νοικιάζουμε τις υποδομές – έχουν γίνει με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της αγοράς, σε σχέση με τον ήχο και το φωτισμό. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να μετέχουμε στα έσοδα των συναυλιών, με μεγαλύτερο, σε σχέση με πριν, ποσοστό. Είναι μια συμφέρουσα συμφωνία και για τους φιλοξενούμενους και για την Τεχνόπολη. Οι μεν γλιτώνουν χρόνο και χρήμα από το στήσιμο της σκηνής, κι εμείς επιπλέον εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα για τις συναυλίες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας.

Πάμε στο πρόγραμμα. Το καλοκαιρινό έχει μπει γερά στη ζωή της πόλης. Νομίζω όμως πως ο χώρος, στη διάρκεια του χρόνου, δεν έχει ένα σαφές πολιτιστικό στίγμα.
Είναι σωστή η παρατήρησή σας, αλλά η Τεχνόπολη δεν είναι Φεστιβάλ Αθηνών. Τι εννοώ με αυτό; Δεν πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει μια καλλιτεχνική επιτροπή που να αποφασίζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο δήμος έχει στο DNA του το άνοιγμα στην πόλη και αυτό επιθυμούμε. Δεν σημαίνει, βέβαια, πως δεν υπάρχει ένα φιλτράρισμα σε ό,τι φιλοξενούμε. Σε σχέση με το συναυλιακό κομμάτι: Υπάρχουν καλλιτέχνες, για τους οποίους η Τεχνόπολη είναι μια σταθερή στάση και, το κυριότερο, υπάρχει κόσμος που περιμένει ειδικά να τους δει εδώ. Αυτό σημαίνει κάτι. Επιπλέον, Jazz Festival και Τεχνόπολη έχουν ταυτοποιηθεί. Από φέτος ξεκινάμε το World Music Festival, το οποίο θέλουμε να κάνουμε θεσμό. Ωστόσο, θα το δεχτώ πως υπάρχει πρόβλημα με την ταυτότητα. Αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που τον χειρίστηκαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Τον έκαναν ως χώρο γνωστό, αλλά… σκεφτείτε πως, όταν αναλάβαμε, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις εξαγγελίες της προηγούμενης διοίκησης για τη λειτουργία μουσείου για τη Μαρία Κάλλας σε ένα αεριοφυλάκιο. Πρέπει να γίνει ένα μουσείο αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο, αλλά τι σχέση έχει η Μαρία Κάλλας με αυτό το χώρο;

Αν σκεφτώ τα ονόματα που έχουν οι αίθουσες, μπορώ να καταλάβω τι λέτε.
Πράγματι, τα ονόματα των μεγάλων μας ποιητών δεν συνάδουν με αίθουσες ενός βιομηχανικού μνημείου. Είμαστε πεπεισμένοι πως η λειτουργία του μουσείου θα ολοκληρώσει την ταυτότητα του χώρου. Πάντως το πρόγραμμα δεν είναι κάτι στατικό, συνεχώς διαμορφώνεται, προσθέτουμε νέες εκδηλώσεις – φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά τον Μήνα Φωτογραφίας, προάγουμε τη νεανική δημιουργικότητα, τις τέχνες, αλλά και την επιχειρηματικότητα.

Έχετε κάνει κάποιου είδους έρευνα για το αν γνωρίζει ο κόσμος που έρχεται εδώ τι είναι αυτός ο χώρος;
Είχα σοκαριστεί όταν σε μία από τις πρώτες συναυλίες άκουγα 4 νέα παιδιά να αναρωτιούνται έξω από το κτίριο του 9,84: «Καλά, γιατί έκαναν στρογγυλά τα κτίρια εκείνη την εποχή;» (σ.σ. πρόκειται για το Αεριοφυλάκιο του εργοστασίου, πάνω στον κορμό του οποίου χτίστηκε πολύ μεταγενέστερα το κτίριο του 9,84). Συνειδητοποίησα έτσι πως δεν φτάνει η αύρα που αποπνέει ο χώρος για να καλύψει το κενό για πληροφόρηση – γι’ αυτό και είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία του μουσείου. Με τη σήμανση δε που προβλέπει η μελέτη, κι ένας αδιάφορος επισκέπτης δεν θα υποπέσει ξανά σε ανάλογο λάθος.

Και φτάσαμε στο ποθητό. Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του μουσείου;
Δουλέψαμε εντατικά και έχουμε κρατήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα. Ήδη έχουν ξεκινήσει από πέρυσι ξεναγήσεις σχολείων από ιστορικούς και μουσειολόγους – έχουν περάσει από εδώ περισσότερα από εκατόν είκοσι σχολεία. Επίσης έχουν ξεκινήσει μουσειοπαιδαγωγικά παιχνίδια κάθε Κυριακή. Παράλληλα έχουμε ολοκληρώσει τη μουσειολογική μελέτη, έχουμε βρει χορηγούς για την υλοποίησή του –οι εταιρείες φυσικού αερίου– και κρατάμε τη δέσμευσή μας μέχρι τέλος του χρόνου να εγκαινιαστεί.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν στατικά προβλήματα σε κάποια από τα κτίρια. Τι γίνεται με τη συντήρησή τους;
Προβλήματα υπάρχουν, αλλά όχι σε επικίνδυνο βαθμό. Κτίρια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα από το 1986 αφέθηκαν χωρίς ένα οργανωμένο πρόγραμμα συντήρησης. Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι μια μελέτη για να μας υποδείξει όλες τις παθογένειες των κτιρίων· σήμερα τις γνωρίζουμε, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με διαβρώσεις, σκουριές μετάλλων κ.λπ. Στη συνέχεια δρομολογήσαμε τη λύση των πιο οξυμένων προβλημάτων συντήρησης, με τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε, και αφορούν κυρίως τις εγκαταστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη μουσειακή βόλτα. Για παράδειγμα, βρήκαμε το κατάλληλο τμήμα από τα ΤΕΙ που ασχολείται με την αποκατάσταση μεταλλικών στοιχείων και αυτή τη στιγμή εργάζεται συντηρώντας αντικείμενα του μουσείου και τα ψυχραντήρια, τα οποία είχαν σχεδόν διαλυθεί. Συγχρόνως θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο συντήρησης ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα κονδύλια συντήρησης, για να μπορούν και οι μελλοντικές γενιές να βλέπουν όρθιες τις υψικαμίνους – το σήμα κατατεθέν της Τεχνόπολης.

Πάντως, θα έχετε δυσκολίες για να περάσετε στη συνείδηση του κόσμου πως στην ουσία εδώ πρόκειται για ένα μνημείο.
Πράγματι, αρκεί να σκεφτούμε πως όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για να παραμείνει ο χώρος ως έχει, δεν είχαν λείψει οι φωνές που πρότειναν την κατεδάφισή του… Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση για να περάσει στον κόσμο η αξία του χώρου. Πάντως, υπάρχει ένα αστείο. Το εργοστάσιο αεριόφωτος διατηρήθηκε σ’ αυτήν την κατάσταση εξαιτίας της ελληνικής αδράνειας στις αρχές του 20ού αιώνα να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο χώρο της παραγωγής του φωταερίου. Είναι ίσως το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα μιας συντηρητικής και καθυστερημένης αντίληψης. Της το οφείλουμε (γέλια).

Στην τελική ευθεία για το Μουσείο

«Τα μουσεία έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα – είναι ανοιχτά στο χρόνο. Μπορούν την αφήγησή τους να την επικαιροποιούν, χρησιμοποιώντας τα μέσα που προσφέρει η εποχή. Προχωράμε λοιπόν την υλοποίηση του Mουσείου Φωταερίου, έχοντας στα χέρια μας πια τη μουσειακή μελέτη και με στόχο ν’ ανοίξει στο τέλος του ’12. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε: 1. Το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον των κτιρίων 2. Τη συμβολή του εργοστασίου στον εκσυχρονισμό της Αθήνας – εδώ συνέβαινε ένα τεχνολογικό θαύμα. Το “ευτελές” κάρβουνο, μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, έδινε φως στη μέχρι πρότινος σκοτεινή πόλη. Οι επισκέπτες θα παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία σε όλα τα στάδια. 3. Παρακολουθώντας, θ’ αντιλαμβάνεται κάποιος το ρόλο των συντελεστών –εργάτες, επιστήμονες, επιχειρηματίας– και την αξία της συλλογικότητας. 4. Θα αναδειχθούν οι επιρροές στο άμεσο περιβάλλον, π.χ. στη γειτονιά, αλλά και στην κοινωνία. 5. Ευελπιστούμε πως θα γίνει αντιληπτή η αξία της βιομηχανικής παραγωγής ως αίτημα για την πρόοδο μιας χώρας. 6. Θα επικοινωνήσουμε τις νέες ενεργειακές μορφές. Όλα αυτά θα γίνονται αντιληπτά μέσω μιας μόνιμης έκθεσης στο παλιό σιδηρουργείο –θα περιλαμβάνει από κινηματογραφικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες εργαζόμενων, μέχρι διαφημίσεις του εργοστασίου, φωτογραφίες, έγγραφα αρχείου κ.ά.– και με το μουσειακό περίπατο, που θα πραγματοποιείται είτε σε γκρουπ είτε κατά μονάδες στους χώρους».

- Κωνσταντίνος Μπιτζάνης

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα της Athens Voice στην Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη επιστρέφει με ανανεωμένο πρόγραμμα: συναυλίες, θέατρο, panels, workshops, Meet Market, Dinner in the Sky, MERCH of the Bands Bazaar, stand-up comedy.

Αέρας ανανέωσης στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι, στην εμβληματική Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, η οποία μετατρέπεται σε προορισμό για κάθε Αθηναία και Αθηναίο, για κάθε επισκέπτη της πόλης, για όλες τις ώρες και τις ημέρες αυτού του καλοκαιριού. 

Ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες digital επαφής με το κοινό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, διάστημα κατά το οποίο η Τεχνόπολη υποδέχτηκε περισσότερους από 300.000 ψηφιακούς επισκέπτες σε ένα ανεξάντλητο πρόγραμμα δράσεων μέσω διαδικτύου, ανοίγει ξανά τις πόρτες της και βρίσκεται στα καλύτερά της. 

«Αξιοποιούμε το κάθε τετραγωνικό της Τεχνόπολης, πάντα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και προσκαλώντας όλους, χωρίς διακρίσεις, να έρθουν εδώ, γιατί πραγματικά κάθε μέρα θα έχουν πολλά διαφορετικά πράγματα να κάνουν. Θέλουμε κάθε μέρα ο κόσμος να νιώθει την Τεχνόπολη δική του. Μπορεί κανείς να έρθει να πιει καφέ, να απολαύσει ένα πολύ ωραίο φαγητό, να δει κινηματογράφο, να παίξει, να δει τα αστέρια και όλη την Αθήνα από το παρατηρητήριο ή απλώς να κάτσει να πιει το χυμό του ή το ποτό του, σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους χώρους της πόλης, με τις καμινάδες τριγύρω. Να σας πω ακόμη ότι το φετινό ίσως να είναι το καλύτερο συναυλιακό καλοκαίρι που έχει γίνει ποτέ στην Τεχνόπολη», λέει ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρόεδρος της Τεχνόπολης. 

Η Τεχνόπολη ήταν έτσι κι αλλιώς ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς χώρους πολιτισμού της πόλης, αλλά τώρα διευρύνει τα ενδιαφέροντά της, ομορφαίνει κι άλλο, φέρνει τα αρώματα και τις αισθήσεις του καλοκαιριού δίπλα μας. Το καφέ της, ανοιχτό όλη μέρα, σερβίρει εκλεκτό καφέ και ανανεώνει το μενού του με ξεχωριστά πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με τα κηπάκια και τα μποστάνια τριγύρω να έχουν γεμίσει αρωματικά φυτά και οπωροκηπευτικά, σε ένα σκηνικό που το βραδάκι θα φέρει αναμνήσεις από διακοπές. Ακόμη, μπορείς να παίξεις με τα παιδιά σου στην παιδική χαρά ή στο υπερσύγχρονο action park του Skywalk, να παρακολουθήσεις διαφορετικά προγράμματα στην ολοκαίνουρια οθόνη προβολής, να βρεις ξεχωριστά αντικείμενα στο Industrial Gas Museum Shop και –σε πολύ λίγο καιρό– να κάνεις την outdoor προπόνησή σου με όργανα γυμναστικής υπαίθριου χώρου. Και μην ξεχάσεις να ανέβεις στο Παρατηρητήριο, στα 34 μέτρα ψηλά, με θέα 360 μοιρών, για να δεις την Αθήνα να έρχεται τόσο απίστευτα κοντά.

Πολιτιστικές δράσεις: Κάθε μέρα και κάτι άλλο στην Τεχνόπολη 

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η σπουδαία Athens Music Week, με ένα μεγάλο event στις 21 Ιουνίου αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τη συνέχεια να περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, με συναυλίες, θέατρο, εκπαιδευτικά προγράμματα, panels και workshops, τα ξεχωριστά Meet Market, Dinner in the Sky, MERCH of the Bands Bazaar, το ξεκαρδιστικό stand-up comedy «Κάψε το σενάριο... reloaded», αλλά και πολλά ακόμα που θα ανακοινωθούν σύντομα. Να δούμε επιγραμματικά κάποια από αυτά:

Συναυλίες. Τεχνόπολη ίσον μουσική και το φετινό συναυλιακό πρόγραμμα θα είναι από τα πιο πλούσια που έχουμε ζήσει. Μουσικές για όλα τα γούστα, από hard rock μέχρι έντεχνο και σπουδαίοι καλλιτέχνες, με τη σκηνή φέτος να τοποθετείται ακριβώς απέναντι από το καφέ εστιατόριο. Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουλίου με τη Φωτεινή Βελεσιώτου, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50 και θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Σινεμά. Το υπέροχο Athens Open Air Film Festival, ο καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός, επιστρέφει στην Τεχνόπολη όχι για μία, αλλά για τρεις υπαίθριες κινηματογραφικές βραδιές, με προβολές θρυλικών ταινιών που έχουμε αγαπήσει, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου.

Βόλτα στο Μουσείο. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μας καλεί να ανακαλύψουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της νεότερης ιστορίας της πόλης. Ένας χώρος που μας δείχνει εικόνες από το χθες, σε μια ξενάγηση βήμα προς βήμα, ενώ φέτος υλοποιείται και ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια: Θα γίνετε «Μικροί κηπουροί με πινέλα», θα παίξετε με χρώματα και κατασκευές «Στην αυλή του εργοστασίου», θα συμμετάσχετε στη διαδραστική ξενάγηση στους χώρους του παλιού εργοστασίου και θα παρακολουθήσετε από κοντά το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα θεατρικό δρώμενο «Αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη». 

INNOVATHENS. Συνεχίζει τα live streaming workshops που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, το management και το marketing, ενώ διευρύνει τις θεματικές με Presentation & Communication skills σε συνεργασία με το British Council, soft skills σε συνεργασία με την KPMG και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε συνεργασία με τη Samsung Electronics Hellas. Highlight του προγράμματος το Pitching event, με τις ομάδες που συμμετείχαν στον 8ο κύκλο του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS, «Creative Industries Vol. 4: The SM-art edition», που θα πραγματοποιηθεί online στις 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SMATH.

Summer Camp. Εντάσσεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με αξέχαστες δραστηριότητες για παιδιά 7-11 ετών, από τις 29 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουλίου. 

Όλα όσα θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη μπορείτε να τα παρακολουθήσετε είτε με τη φυσική σας παρουσία, πάντα με ασφάλεια και σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς, είτε online, καθώς η Τεχνόπολη συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα εργαλεία, όπως πλατφόρμες live streaming & social media. Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα events, τις δράσεις και τα νέα της Τεχνόπολης από την ιστοσελίδα της: www.athens-technopolis.gr 

Πηγή: athensvoice.gr

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης μιλάει για το βιομηχανικό παρελθόν, το πολιτιστικό παρόν και το καινοτόμο μέλλον της, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας.

Πώς εσείς, ένα μηχανικός παραγωγής από τον ιδιωτικό τομέα, βρεθήκατε σε μια δημοτική επιχείρηση;

Το 2011 ο φρέσκος τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης μού εμπιστεύτηκε τη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού για την πόλη πολιτιστικού χώρου. Άφησα το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης στη Σύρο και ήρθα εδώ.

Ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες της δουλειάς σας; Πώς ξεκινήσατε;

Αρχικά, φτιάξαμε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, παίρνοντας χορηγίες από εταιρίες φυσικού αερίου. Αυτό έπρεπε να γίνει πολύ γρήγορα, ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων. Στις 27 Ιανουαρίου του 2013 έγιναν τα εγκαίνια.

Δεύτερος άξονας ήταν ότι ο χώρος έπρεπε να ανοιχτεί στην κοινωνία, να αποκτήσει νέα κοινά, να αποκτήσει ταυτότητα. Έπρεπε να φιλοξενεί εκδηλώσεις χωρίς στενά εμπορικό χαρακτήρα, καινοτόμα φεστιβάλ σε τομείς σύγχρονους, να φιλοξενεί συναυλίες, να αποκτήσει ιδία έσοδα, να αυτοχρηματοδοτείται. Οι χορηγίες ήταν περίπου στο 0 και έφτασαν στις 400.000 ευρώ τον χρόνο, πέρα από τα εισιτήρια. Επιπλέον, εστιάσαμε στις δυνατότητες για δικές μας παραγωγές: «Κυριακές στην Τεχνόπολη», «Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη» και πολλά άλλα. Φτάσαμε τις 72 διαφορετικές δράσεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Έτσι χτίσαμε λίγο την καινούργια μας ταυτότητα, με τη σύνθεση φεστιβάλ - εκδηλώσεων - εκθέσεων, πάντα με ψηλή ποιότητα και χαμηλό εισιτήριο. Νομίζω ότι έχουμε γίνει ο πιο αγαπημένος κι επισκέψιμος χώρος της Αθήνας.

Ένα τρίτο βασικό πεδίο ήταν ότι έπρεπε να απαντήσουμε στην ανεργία που λόγω κρίσης είχε εκτιναχτεί – θυμάσαι ότι το 2013-14 έφτανε το 50% στους νέους. Φτιάξαμε, λοιπόν, το INNOVATHENS. Χρησιμοποιώντας ένα παλιό αεριοφυλάκιο, που διαμορφώθηκε εσωτερικά σε φουτουριστική κατεύθυνση, καλέσαμε τους νέους να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, επενδύοντας στην οικονομία της γνώσης. Σε αυτό το πρότυπο Κέντρο Επιχειρηματικότητας φιλοξενήθηκαν 200.000 περίπου νέοι και νέες, ξεκίνησαν εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις, βραβεύτηκαν ιδέες. Εδώ λειτουργούν Επιχειρηματικοί Επιταχυντές που τους υποβοηθούν. Κύριοι κλάδοι είναι οι δημιουργικές βιομηχανίες, η αγροδιατροφή και η πληροφορική – που μπαίνει έτσι κι αλλιώς παντού, με οριζόντιο τρόπο. 

Το hashtag μας είναι #kathemeratexnopoli (κάθε μέρα Τεχνόπολη). Έτσι έχουμε 900 εκδηλώσεις τον χρόνο, συνεχείς ξεναγήσεις, συνεχή λειτουργία του INNOVATHENS, και σχεδόν 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Ελπίζουμε ότι η όποια νέα δημοτική αρχή θα αξιολογήσει θετικά την επιτυχημένη αυτή πορεία, εμπλουτίζοντάς την με τη δική της ματιά.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Δήμο Αθηναίων; Πώς καταφέρατε να λειτουργήσει τόσο καλά μια δημοτική επιχείρηση, ενώ το Δημόσιο «φημίζεται» γενικά ως γραφειοκρατικό, βραδυκίνητο και όλα τα σχετικά;

Η Τεχνόπολη είναι Δημοτική Επιχείρηση, ΑΕ ενός ΟΤΑ, μέχρι τώρα 100% μέτοχος είναι ο Δήμος Αθηναίων. Κατά τη γνώμη μου, οι αρχές της σύγχρονης διοίκησης είναι οι ίδιες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι μύθος ότι το Δημόσιο είναι οπωσδήποτε αναποτελεσματικό, περισσότερες είναι οι ομοιότητες παρά οι διαφορές με τον ιδιωτικό τομέα. Η  βελτιστοποίηση αποτελέσματος, η μείωση του κόστους, η επιμόρφωση του προσωπικού, η παροχή περισσότερων και καλύτερων προϊόντων αποτελούν κοινές αρχές της Διοίκησης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αντί όμως να εφαρμόζονται οι αρχές διοίκησης, παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Το πρόβλημα στον δημόσιο τομέα είναι ότι πολλές φορές οι διοικήσεις δεν ασχολούνται με το πώς θα βελτιώσουν τη δουλειά τους και πώς θα επενδύσουν καλύτερα τα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά αποκλειστικά με την επανεκλογή τους. Δηλαδή αυτό που λέμε πελατειακό σύστημα αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων του δημοσίου.

Δηλαδή δεν υπήρξαν προβλήματα εξαιτίας του δημόσιου πλαισίου;

Υπήρξαν και υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα. Το πρώτο είναι το καθεστώς των προσλήψεων, που ουσιαστικά είναι απαγορευμένες, και το δεύτερο είναι οι μακροί χρόνοι και οι διαδικασίες των προμηθειών. Όμως αυτά τα ξέρεις από πριν, είναι δεδομένα, τα παίρνεις λοιπόν υπόψη σου και τα εντάσσεις στον προγραμματισμό σου. Και μια πολυεθνική εταιρεία έχει γραφειοκρατία, είναι δεδομένη, την αντιμετωπίζεις. 

Άλλο πρόβλημα;

Μείζον πρόβλημα ήταν ότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις για οικονομικές ατασθαλίες και χρηματικά ελλείμματα στην Τεχνόπολη. Για πολύ καιρό συλλέχτηκαν στοιχεία, κατατέθηκαν οι σχετικές μηνύσεις και, μετά από χρόνια και 11 δικάσιμες μέρες, βγήκε η πρωτόδικη απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης κι ο υπεύθυνος του τομέα Εστίασης, οι οποίοι τώρα έχουν ασκήσει έφεση.

Ποιο είναι το προσωπικό και ποια η δομή της Τεχνόπολης;

Έχουμε 40 υπαλλήλους. Είμαστε ομάδα ψηλού επαγγελματικού προφίλ, που συνεχώς, στα οχτώμισι χρόνια της θητείας μου, βελτιώνεται με μεταπτυχιακά, ταξίδια στο εξωτερικό, επιμόρφωση κ.λπ. Διαθέτουμε οκτώ τομείς: Μουσείο, Εκδηλώσεις, Επικοινωνία, INNOVATHENS, Οικονομικά, Διοίκηση, Προμήθειες, Ασφάλεια, Συντήρηση και Εστίαση. Λειτουργούμε πολύ αποτελεσματικά, ένα πλήρες οργανόγραμμα με λίγο κόσμο. Βέβαια, καμιά φορά, παίρνουμε και έκτακτο προσωπικό (outsourcing). Θέλω να τονίσω ότι όλα λειτουργούν ρολόι και δίχως προστριβές, μεταξύ άλλων επειδή είμαστε ένας ανοιχτός, πολυφωνικός τόπος: όλοι οι μέσα κι οι έξω από την Τεχνόπολη νιώθουν τον χώρο σπίτι τους.

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές που έχετε ζήσει εδώ;

Είναι πολλές, αλλά αναφέρω επιγραμματικά τις εξής:

 • Τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου
 • Οι πρώτες φορές που είδα εδώ μαθητές σχολείων (και των τριών βαθμίδων) να μαθαίνουνε τι σημαίνει παραγωγή, τι θα πει φωτίζω μια πόλη καίγοντας κάρβουνο, τι σημαίνει «γίνομαι εργάτης ή επιχειρηματίας για μια μέρα»
 • Το Athens Technopolis Jazz Festival, που είναι σχεδόν 20 χρόνια κι αυτό, όπως η Τεχνόπολη
 • Τα εγκαίνια του INNOVATHENS
 • Συμβούλια και συσκέψεις με τους συνεργάτες μου
 • To Athens Science Festival
 • Η έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» για τη δεκαετία του ’80
 • Η έκθεση «160 χρόνια made in Greece», όπου είδα και εκθέματα από τρεις βιομηχανίες όπου είχα εργαστεί παλιότερα ο ίδιος
 • Oι φωτισμοί των αεριοφυλακίων και του πύργου από τον άριστο φωτιστή Γιώργο Τέλο, του οποίου το σχέδιο μπήκε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε.

Τι λένε τα οικονομικά στοιχεία για την αλλαγή στην Τεχνόπολη;

Το 2007 - 2010 η Τεχνόπολη έπαιρνε από τον δήμο το 65% των εσόδων της και είχε ίδια έσοδα 35%. Σήμερα, με τα έσοδα αυξημένα κατά 20%, το 65% είναι δικά μας έσοδα, ενώ η έμμεση στήριξη από τον Δήμο είναι στο 28%. Στο επόμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα φτάσει στο 25% κι εκεί θα μείνει, ώστε να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του χώρου.  

Η αλλαγή αυτή «χτίστηκε» σταδιακά.

 • Αυξήθηκαν οι μισθώσεις για εταιρικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ για fooding, vegan, ποδήλατο, science and technology κι άλλες εκδηλώσεις σύγχρονης ζωής), υπήρξαν εισπράξεις από τα εισιτήρια, έγιναν και τα αυτοχρηματοδοτούμενα events. Παράδειγμα: στην έκθεση για τη δεκαετία του ’80, όταν οι χορηγίες έφτασαν το 40% του προϋπολογισμένου κόστους, τότε προχωρήσαμε στη διοργάνωση, βάζοντας 5 μόνο ευρώ εισιτήριο. Έτσι έμεινε και περίσσεμα για άλλες εκδηλώσεις. 
 • Χαμηλό εισιτήριο + χορηγίες είναι ο κανόνας. Συν γενικές οικονομίες και αποφυγή σπατάλης, φυσικά.
 • Επίσης, ο τζίρος του τομέα εστίασης τετραπλασιάστηκε (μόνιμο μπαρ συν μπαρ συναυλιών).
 • Τέλος, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα, νέες υποδομές, υπηρεσίες κ.λπ., όχι με κέρδος, αλλά με οικονομία.

Όλα είναι ρόδινα; Δεν υπάρχουν δυσκολίες;

Εκτός από όσα προανέφερα (την ανάγκη να φυσήξει νέος αέρας μετά τα προβλήματα με την παλιά διαχείριση και τα νομικό πλαίσιο με τις προσλήψεις και τα προμήθειες), θα ήθελα να αναφέρω δύο ακόμα ζητήματα που τα έχουμε μπροστά μας:

 1. Η συντήρηση των χώρων. Χρειάζονται κονδύλια συντήρησης που δεν καλύπτονται αλλιώς, παρά μόνο με αυξήσεις κεφαλαίου ή άλλο τρόπο χρηματοδότησης. Οι εγκαταστάσεις είναι όμορφες, αλλά πάρα πολύ παλιές και απαιτούν περιοδική συντήρηση.
 2. Υπάρχει και ο ανταγωνισμός. Ξεφύγαμε από τον κρατικοδίαιτο πολιτισμό με ευρωπαϊκά και ελληνικά λεφτά, αλλά υπάρχει ιδιωτικός ανταγωνισμός. Υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, έστω κι αν κατά τη γνώμη μου είναι συγκυριακές, αλλά επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία της Τεχνόπολης.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη φετινή χρονιά της εικοσαετίας;

Λοιπόν, πέρα από το Φεστιβάλ Σοκολάτας, που τέλειωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μερικά σημεία του φετινού προγραμματισμού μας είναι:

 • Διαμορφώνουμε το αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» σε σύγχρονο  θέατρο, για συνέδρια, συναυλίες, χορό, θέατρο κλπ. Αυτό έγινε με αύξηση κεφαλαίου, που την  ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση του δημάρχου κ. Καμίνη
 • Οργανώνουμε Έκθεση «20 χρόνια Τεχνόπολη»
 • Θα ανακοινώσουμε πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα
 • Το INNOVATHENS, αυτό το hub δημιουργικής βιομηχανίας, ενισχύεται κι άλλο
 • Ξεκίνησε η συνεργασία μας με τον ΟΠΑΝΔΑ, που «τρέχει» το «Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας», την παλιά Λυρική, με προγραμματική σύμβαση διετίας

Είσαστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Βέβαια, αυτή τη στιγμή η Τεχνόπολη είναι πρότυπο, ένα μοντέλο δημοτικής επιχείρησης για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχει πετύχει να προσελκύει πολλά και διαφορετικά κοινά, από παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους, με προγράμματα κάθε είδους. Συνεργάζεται με εταιρίες για τις οποίες το τμήμα Επικοινωνίας διαμορφώνει ξεχωριστά πακέτα. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη στον επιθυμητό βαθμό. Κι όταν βλέπω τις οικογένειες στις δωρεάν «Κυριακές στην Τεχνόπολη» στον υπέροχο πιστοποιημένο μας παιδότοπο, συγκινούμαι.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr