Εκδηλωσεις

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης μιλά στο Reader.gr για τον πιο ανοιχτό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας, για τα σχέδιά του αλλά και για τα social media.

Φωτογραφίες: Γιάννης Καρύτσας

Το πρόγραμμά του είναι πιεσμένο. Το πρωί συνήθως ξεκινά τη μέρα του με τη στολή του χειρουργού οδοντιάτρου στο Golden Smile στην Κηφισιά και τη συνεχίζει με πουκάμισο σε εξωτερικά ραντεβού για να καταλήξει σε συσκέψεις. 

Ο Κωνσταντίνος Δέδες δεν είναι ο τυπικός Πρόεδρος που περιμένεις να δεις στην Τεχνόπολη. Όταν καταφέρεις να τον συναντήσεις (ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγη ώρα έξω από το γραφείο του) θα σε κάνει να νιώσεις άνετα, να γελάσεις με τα αστεία του και να συζητήσεις ανοιχτά για ό,τι σε απασχολεί.   

Μια τέτοια συζήτηση κάναμε και πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. 

Έχεις γράψει στα social media: «Δημιουργώ χαμόγελα. Ποια είναι η δική σου υπερδύναμη»; Υπάρχει μεγαλύτερη υπερδύναμη από αυτή και εσύ ποια άλλη θα ήθελες να έχεις; 

«Εγώ δημιουργώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά για ένα ωραίο χαμόγελο. Η μεγαλύτερη υπερδύναμη, όμως, πιστεύω είναι να δημιουργείς τη διάθεση στους άλλους να χαμογελούν. Και αυτή σίγουρα θέλω να την αποκτήσω»!

Τρία πράγματα που σου αρέσουν στην Αθήνα και τρία που θα άλλαζες.

«Μου αρέσει η ιστορία της Αθήνας, μου αρέσει το Ιστορικό Κέντρο και γενικώς οι δρόμοι της, τα κτήριά της. Μου αρέσει το ότι είναι μια πόλη που πραγματικά δεν κοιμάται ποτέ. Και μου αρέσει πάρα πολύ η πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Αυτή η μίξη τόσων και διαφορετικών πολιτισμών και πληθυσμών είναι που με γοητεύει. Δεν μου αρέσει η έλλειψη προσβασιμότητας και ο αποκλεισμός σε αρκετούς χώρους σε ΑμΕΑ, η οδική συμπεριφορά των κατοίκων και των επισκεπτών της όπως η παράνομη στάθμευση σε ράμπες ΑμΕΑ και κάποιες φορές με κουράζει η ταχύτητά της».

Η αγαπημένη σου γωνιά; Πού συχνάζεις; 

«Αναλόγως τη διάθεση. Αυτά συνήθως καθορίζονται από τις παρέες. Τους τελευταίους μήνες πάντως μπορώ να πω με σιγουριά ότι αγαπημένη μου γωνιά είναι η Τεχνόπολη. Και ευτυχώς είναι μεγάλη –δεν είναι γωνιά».

Στην Τεχνόπολη ποιο είναι το στοίχημα; Ποιος θα είναι ο νέος χαρακτήρας της; 

«Έχει ούτως ή άλλως τόσο έντονη ταυτότητα η Τεχνόπολη που το μόνο έξυπνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας Πρόεδρος είναι να ενισχύσει το ήδη υπάρχον πολιτιστικό προϊόν, να το εμπλουτίσει. Τα πάει πολύ καλά από μόνη της, έχει πολύ καλό μηχανισμό παραγωγής και αποδοχής, φυσικά μπορούμε να ανοίξουμε την πολιτισμική και πληθυσμιακή βεντάλια της –η οποία δεν είναι κλειστή, απλώς μας παίρνει κι άλλο».

Σε ποιους απευθύνεται και σε ποιους θα ήθελες να απευθύνεται; 

«Απευθύνεται σε όλους. Δεν έχει κοινωνικούς ή ηλικιακούς αποκλεισμούς, πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς. Βασικό μας μέλημα είναι να φτάσει παντού το μήνυμα ότι η Τεχνόπολη είναι ανοιχτή και ότι όλοι και όλες μπορούν να κάνουν ή να παρακολουθήσουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

Τι ξεχωρίζεις από το παρελθόν ή το παρόν της Τεχνόπολης;  

«Ένα πράγμα που είχα ξεχωρίσει περνώντας έξω από την Τεχνόπολη (γιατί μένω πάρα πολύ κοντά και περπατάω πολύ μέσα στην Αθήνα) είναι το Athens Technopolis Jazz Festival, που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια του και είναι μια μουσική εβδομάδα εξαιρετικής ποιότητας με μουσικές από όλη την Ευρώπη και σχεδόν από όλο τον κόσμο. Το ξεχωρίζω και μου αρέσει πάρα πολύ αν και δεν είμαι φαν της τζαζ – μου αρέσει αυτό που ακούω όμως. Επίσης, ξεχωρίζω το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης, ένα μουσείο που διαφυλάσσει και αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το μοναδικό βιομηχανικό μνημείο πλήρως σωζόμενο στην Ευρώπη! Είναι ένα μουσείο πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας, το οποίο διοργανώνει εξαιρετικές δράσεις όπως το ''Let’s be late'', το sleepover για τα παιδιά κ.ά. Θα πει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνονται όλες αυτές οι δράσεις σε ένα μουσείο – κι όμως γίνονται. Ακόμη μου αρέσει πολύ το INNOVATHENS, ένα σύγχρονο hub που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, το Athens Science Festival κ.ά. Τέλος, είμαστε πολύ χαρούμενοι φέτος γιατί εγκαινιάζουμε το πλήρως ανακαινισμένο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που μετονομάστηκε σε Αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ". Είναι ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο με εγκαταστάσεις ηχητικές, φώτα... Και έτσι μπορούμε να φιλοξενήσουμε κι άλλα πράγματα, να ανοίξουμε τη βεντάλια και να έρθει ο κόσμος στην Τεχνόπολη για ακόμη περισσότερους λόγους».

Τι διαφορετικό θα ήθελες να δεις; 

«Δεν μου λείπει κάτι, απλώς θεωρώ ότι η Τεχνόπολη είναι ένας ζωντανός  χώρος πολιτισμού που λόγω ενέργειας, ιστορίας και δράσεων χωράει τα πάντα. Μπορούν να μπουν τα πάντα στο πρόγραμμα – με έναν συγκεκριμένο τρόπο βέβαια γιατί έχει μία ταυτότητα και είναι ένα μνημείο. Έτσι κι αλλιώς, δεν περνάει κάτι μόνο με εντολή προέδρου, οι αποφάσεις λαμβάνονται ομαδικά, σε άμεση συνεννόηση με την ομάδα της Τεχνόπολης, με τον Δήμο».

Από λάτρης των τεχνών και χειρουργός οδοντίατρος, Πρόεδρος της Τεχνόπολης. Πώς έκανες την αλλαγή και γιατί τώρα;   

«Το Πρόεδρος της Τεχνόπολης και το χειρουργός οδοντίατρος δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Είναι δύο ρόλοι που συνδυάζονται. Ως άνθρωπος πάντα είχα ανησυχίες σε διάφορους τομείς της ζωής μου, ωστόσο η ιδανική στιγμή ήρθε με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος με ενέπνευσε να θέλω να κάνω πράγματα για την πόλη μου. Η οδοντιατρική είναι το παιδικό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα, η θέση μου στην Τεχνόπολη είναι ο τρόπος που εκφράζομαι για τα κοινά, εκεί δηλαδή που προσπαθώ να κάνω τη διαφορά, να προσφέρω στην πόλη».

Ποια είναι η σχέση σου με την τέχνη;

«Η τέχνη δεν είναι ένας στενός όρος. Δεν είναι η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός. Τέχνη κάνουμε όλοι μας. Τέχνη είναι ο τρόπος που θα μιλήσεις και θα συμπεριφερθείς στο διπλανό σου. Οπότε την τέχνη έβρισκα πάντα έναν τρόπο να την αντιλαμβάνομαι μέσα στη ζωή γενικώς. Τέχνη κάνει ο οποιοσδήποτε προσπαθεί και φέρεται με πολιτισμό είτε στην πόλη του είτε στον συνάνθρωπό του. Οπότε ναι, από πολύ μικρό παιδί ασχολούμαι με την τέχνη».  

Έχεις ως μότο το «Βαρέθηκα να ακούω, αυτό δεν γίνεται». Πιστεύεις ότι όλα γίνονται αν το θέλει κάποιος; 

«Ο λόγος που το είπα αυτό είναι ότι όντως έχω βαρεθεί να ακούω ''αυτό δεν γίνεται''.  Αν πίστευα ότι κάτι δεν γίνεται δεν θα ήμουν εδώ. Είναι θέμα σχεδιασμού, είναι θέμα οράματος, έμπνευσης, κόπου, χρόνου. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Και είμαι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει ότι το ''δεν γίνεται'' είναι θέμα ατομικής απόφασης αλλά ομαδικής. Χρειάζεται να πείσεις πολλούς και να το πείτε όλοι μαζί. Απλώς πρέπει να έχεις υπομονή, να βλέπεις μακροπρόσθεσμα και να είσαι ανοιχτός».

Ποια είναι η άποψη σου για τα social media; 

«Εγώ βασικά αγαπώ τα social media, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά εργαλεία και τα χρησιμοποιώ τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Παρουσιάζω τη δουλειά μου μέσα απ΄αυτά και ταυτόχρονα συνδέομαι με ανθρώπους. Αυτό που δεν μ' αρέσει είναι ο τρόπος χρήσης από κάποιους. Γι' αυτό και καθορίζεις εσύ τι θα δεις, τι θα ακολουθήσεις και τι θα επιβραβεύσεις». 

Τι δεν θα ανέβαζες εσύ; 

«Κάτι που για μένα δεν είναι ηθικά σωστό, προσβάλλει την αισθητική μου και τους άλλους. Οπότε δεν θα ανέβαζα πράγματα που θα επηρέαζαν έστω και έναν άνθρωπο αρνητικά ή κάτι που θα μπορούσε κάποιος να το παρεξηγήσει γιατί δεν έχει τη σωστή επεξήγηση. Καμιά φορά η εικόνα μπορεί να στείλει το λάθος μήνυμα». 

Το επόμενο ταξίδι σου πού θα ήθελες να είναι;  

«Στην Ισλανδία για το τοπίο και τη φυσική ομορφιά. Δεν το έχω προγραμματίσει γιατί η αλήθεια είναι ότι έχοντας ένα οδοντιατρείο που δουλεύει συνέχεια συν το αξίωμα του Προέδρου συν τα Δημοτικά, το επόμενο ταξίδι μου το ονειρεύομαι σε 4 χρόνια». 

Η Τεχνόπολη παίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό; 

«Φυσικά και παίζει. Γιατί το ζωντανό αυτό μουσείο περπατιέται, κάθε κτήριό του έχει ιστορική αξία και δεν υπάρχει στην Ευρώπη αντίστοιχό του. Και η Αθήνα βέβαια από μόνη της είναι ένας τουριστικός προορισμός, τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά. Απλώς θα πρέπει εμείς να μη μείνουμε μόνο σε αυτά που έχουμε αλλά να αναδείξουμε όσα ήδη συμβαίνουν, να τα ενισχύσουμε με σύγχρονες ενέργειες, με σύγχρονα δρώμενα, να δημιουργήσουμε νέα πολιτιστικά προϊόντα, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Το δικό μας ζητούμενο είναι να μάθει ο κόσμος τα δρώμενα που έχουμε και να βρει χρόνο να τα παρακολουθήσει – γιατί όντως έχουμε πολλά. Ακόμη και αν δεν τα δει, όμως, καλό είναι να μάθει τι έγινε». 

Πηγή: Reader.gr

Βιομηχανικο παρελθον | Πολιτιστικο παρον | Καινοτομο μελλον

…στην Τεχνόπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν!